Zomervakantie start, maar het lijkt herfst

Voor tienduizenden kinderen en leerkrachten is gisteren de zomervakantie gestart. Maar het zomerweer blijft voorlopig nog uit. Vandaag blijft het zwaarbewolkt met kans op regen of buien. Het wordt wel iets zachter met maxima rond 20 graden.  Morgen blijft het wisselvallig met kans op buien en frisse maxima, onder 20 graden. Ook de dagen nadien blijft het wisselvallig. 

Echt genieten van de zomervakantie zit er voorlopig nog niet in. Vandaag is het meestal zwaarbewolkt en wisselvallig met perioden met lichte regen of buien. De maxima schommelen tussen 17 graden op de Hoge Venen en 21 graden in de Kempen. De wind waait matig tot vrij krachtig uit zuid tot zuidwest met rukwinden tot 50 à 60 km/u. 's Avonds blijft het zwaarbewolkt met perioden met regen of buien, vooral over het oosten.

Morgen wisselen zon en wolken elkaar af en trekt in de loop van de dag een buienlijn van west naar oost door het land. Tegen de avond wordt het in het westen overwegend droog met wat zon. De koele maxima liggen tussen 15 en 19 graden. Er waait een matige, aan de kust meestal een vrij krachtige westzuidwestenwind. We krijgen rukwinden tot 55 km/u. Zondag blijft het, met uitzondering van een paar lokale buitjes, overwegend droog met soms opklaringen.

Maandag tot woensdag wordt het overwegend droog alhoewel maandag de kans op een paar lokale buien nog wat groter is. Na het eventuele ochtendgrijs wisselen zon en wolken elkaar af. De maxima schommelen rond 20 tot 22 graden. Donderdag vergroot mogelijk de kans op enkele buien bij maxima rond 21 graden. Het KMI waarschuwt ook voor CO-intoxicatie.