Met de auto op reis? Tips om file te vermijden

Het schooljaar is officieel gedaan en traditioneel begint morgen de grote vakantie-uittocht. Maar wanneer vertrek je nu het best als je met de auto op reis gaat? Enkele tips…

Wie morgen of dit weekend vertrekt, heeft geluk. “Want het eerste weekend van juli is géén zwart weekend”, vertelt Maarten Matienko van de Vlaamse Automobilistenbond (VAB). “Europa vertrekt eigenlijk nog niet op reis, het zijn vooral de Belgen die nu aan hun vakantie beginnen. Alleen in Italië en Zwitserland, onder meer aan de Gotthardtunnel, kan het ook al druk zijn. Voor de rest voorspellen we dat het zal meevallen.”

Wanneer grootste hinder?
De grootste hinder zal er pas volgend weekend zijn (8, 9 en 10 juli) met de start van het bouwverlof en daarna nog de wissel tussen juli en augustus (29, 30, 31 juli en 5, 6 en 7 augustus). “We verwachten dat vooral de wissel tussen de twee vakantiemaanden erg druk zal worden. Door de terreurdreiging gaan mensen bovendien meer met de auto op reis en blijven ze ook korter bij huis, denk aan Frankrijk en Italië”, aldus Matienko.

Enkele algemene tips?
“Vertrekken doe je altijd het best op zondag, want dan is het het rustigst en kan je het meest comfortabel rijden. Je kan dan zelfs vertrekken wanneer je wil. Als je daarentegen voor een vrijdag kiest, vertrek je het best zo vroeg mogelijk.”

Maar als je de file hoe dan ook wil vermijden, is het belangrijk om je de dag zelf nog te informeren. “Zo kan je al goed inschatten waar de knelpunten liggen. Je zou de ochtendfile moeten vermijden in Brussel en aan de grens met Luxemburg en daarna de avondfile vanaf 16 uur, rond Lyon. Als alternatief kan je bijvoorbeeld een tussenstop houden om de files tijdens die spits te vermijden. Blijf ook zoveel mogelijk weg van de ring rond steden.” 

File nog erger door Duivels?
Zal de wedstrijd van de Rode Duivels op het EK in Lille de vakantie-uittocht bemoeilijken? “Wellicht niet", denkt Matienko. “De meeste supporters die naar Lille afzakken, zullen pas in de namiddag vertrekken, terwijl de reizigers ’s morgens aan hun trip naar de zon beginnen. De grootste groep van de Belgen gaat bovendien naar de Provence in Frankrijk. Slechts een klein deel van die reizigers rijdt langs Lille.”