Ontslag Versnick na gesponsord feest?

De Gentse Open Vld'er Geert Versnick heeft vorig jaar in oktober zijn jaarlijkse eetfestijn mee laten betalen door immobedrijven. Nochtans beslist hij als gedeputeerde mee over bouwvergunningen en verkavelingsaanvragen, schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen. Oppositiepartij N-VA vindt niet dat Versnick nog kan aanblijven. 

Projectontwikkelaars zoals Matexi, Brummo en ­Immogra legden duizenden euro's op tafel voor het event. Zij mochten zo een reeks mensen mee aan tafel laten schuiven en werden als sponsor in een speech vermeld. Dit alles roept niet alleen vragen op over hoe wettelijk deze sponsoring van bedrijven is, maar ook deontologisch lijkt er heel wat fout te zitten.

Geert Versnick is bij de provincie immers gedeputeerde voor Ruimtelijke Planning en beslist zo mee over verkavelingen. De liberaal was tot vorige week overigens bestuurder bij Optima Group, dat ook een vastgoeddochter heeft. Volgens Versnick zelf is er echter geen deontologisch probleem. 

Exit Versnick?
Voor de tweede keer op ruim één week tijd vindt N-VA, de grootste oppositiepartij in de Oost-Vlaamse provincieraad, dat Versnick niet kan aanblijven. Dat meldt fractieleider Jeroen Lemaitre. "We zijn in een situatie beland waarin het niet meer duidelijk is welke belangen gedeputeerde Versnick verdedigt", zegt Lemaitre in een persbericht. "Dat hij zelf geen probleem ziet is net de kern van het probleem."

Lemaitre merkt op dat Versnick, in Oost-Vlaanderen onder meer bevoegd voor ruimtelijke planning, economie en de provinciale ontwikkelingsmaatschappij (POM), "in alle neutraliteit beslissingen moet nemen over ruimtelijke planning, bouwvergunningen, verkoop van vastgoed, enzovoort." "Dat lijkt me erg moeilijk als je feesten organiseert voor de vastgoedsector en je je door hen laat sponsoren. Dit moet stoppen. Zoveel is duidelijk."

Voor N-VA is het "klaar en duidelijk dat gedeputeerde Versnick in deze omstandigheden niet kan functioneren. "We zitten in een situatie waarin het niet meer duidelijk is welke belangen hij verdedigt. De deontologie en het vertrouwen is totaal zoek. Bovendien dreigt de voltallige deputatie hierdoor in de problemen te komen."