Dossier Festivals

5 uur file naar Werchter (en bijna niemand op de bus)

Wie nog naar Rock Werchter wil vertrekken, neemt beter zijn voorzorgen. Sinds vanochtend vroeg is het ontzettend druk op de toegangswegen richting het festival, dat namiddag begint. Sommige reizigers moesten vijf uur aanschuiven op weg naar de parking. De organisatie roept op om met het openbaar vervoer te komen, maar die optie lijkt nog niet al te populair.

"De files zijn erger dan de voorbije jaren", aldus de lokale politie. "De verkeersdrukte is ook veel vroeger begonnen dan anders. Sommige festivalgangers zijn midden in de nacht al vertrokken om een zo goed mogelijke plaats op de camping te hebben en om een parkeerplaats te bemachtigen. Verwacht wordt dat de file de komende uren nog toeneemt, omdat dan pas echt de volkstoeloop start."

"Doen ons uiterste best"
De organisatie van Rock Werchter doet er alles aan om de hinder te beperken. "Ons team mobiliteit is permanent in de weer om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen," aldus woordvoerster Nele Bigaré aan VTM NIEUWS. "Wij informeren festivalgangers zo goed mogelijk via ons Twitterkanaal, in samenwerking met het Vlaams Verkeerscentrum. We zetten al onze communicatiemiddelen in naar festivalgangers."

Niemand neemt de bus
De politie raadt de festivalgangers dan ook aan de auto thuis te laten en het openbaar vervoer te nemen. "Wie toch met de auto wil komen, parkeert zich best aan parking C op de Heizel, van daaruit rijden er gratis pendelbussen." Die bussen raken op zo'n 40 minuutjes aan de festivalzone, omdat ze wegen mogen nemen die voor andere voertuigen afgesloten zijn.

De organisatie roept al weken op om 'koning auto' thuis te laten of te parkeren aan de Heizel, maar vooralsnog lijken de mensen die raad in de wind te slaan. "Op de eerste bus van de Heizel richting festivalweide is amper een handvol mensen opgestapt", stelt VTM NIEUWS-journaliste Aagje Vanthomme ter plaatse vast.

"Het is inderdaad nog heel kalm", zegt Karen Berckmans van G4S Events Solutions. "Het is de eerste dag en ik denk dat mensen pas later komen, dus het is een beetje wachten. Hopelijk komt het allemaal in orde."

Frustratie
Op Twitter spuien festivalgangers alleszins hun gal. Zij zijn niet tevreden met de organisatie en klagen steen en been over de lange uren in de file op weg naar het festival.