Voortaan blazen bij elke politiecontrole

Wie door de politie aan de kant wordt gezet omdat hij bijvoorbeeld aan het sms'en was achter het stuur, te snel reed of geen gordel droeg, moet binnenkort sowieso blazen. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De politie wil door het principe 'stoppen is blazen' het aantal alcoholcontroles drastisch opvoeren.

Elke dag worden in ons land zo'n 130 dronken bestuurders betrapt, daarom wil de politie het aantal controles opvoeren. "Niet alleen tijdens de BOB-campagnes, maar 365 dagen op een jaar", zegt Rudi Wagelmans van de VCLP, het adviesorgaan van de lokale politie. "Als eerste stap hebben we alle lokale korpsen opgeroepen om bij élke bestuurder die ze tegenhouden op z'n minst een pretest af te nemen met een samplingtoestel. Die detecteert de aanwezigheid van alcohol in de omgevingslucht in de wagen, zonder dat de bestuurder rechtstreeks in het toestel moet blazen." 

Er zijn bovendien ook plannen om van 'stoppen is blazen' een verplichte regel te laten maken. Daar moet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) of het College van Procureurs-generaal zich over buigen. "Het is het uiteindelijke doel", aldus Rudi Wagelmans. 

Bekijk ook: