Dossier EK 2016

Geen extra treinen van Lille naar België

De NMBS zal geen extra treinen inleggen naar de Noord-Franse stad Rijsel, waar de Rode Duivels en Wales het vrijdagavond tegen elkaar opnemen in de kwartfinale van het EK voetbal. Dat heeft de spoorwegmaatschappij woensdag laten weten.

De NMBS benadrukt dat er via TGV, Thalys en Eurostar sowieso een ruim aanbod aan internationale treinen richting Rijsel is. Op die treinen, waarvoor wel gereserveerd moet worden, zijn vrijdag nog heel wat plaatsen beschikbaar, zo klinkt het. Daarnaast blijft ook het normale NMBS-aanbod richting Rijsel, met één IC-trein per uur vanuit Doornik en Kortrijk, van kracht. "Het gaat om treinen die normaal gezien niet druk bezet zijn op een vrijdag, dus er zullen wel heel wat plaatsen zijn", zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman.

Of dat voldoende zal zijn om alle Belgische supporters te vervoeren die per trein naar Rijsel willen afzakken, valt evenwel af te wachten. In een mededeling verduidelijkt de NMBS dat de incompatibiliteit tussen het Franse spoornet en het Belgische spoornet een belangrijk struikelblok vormt voor de inzet van IC-treinen naar Rijsel. De NMBS beschikt namelijk maar over één type trein (MS 96 motorstel) dat in Frankrijk toegelaten is. Na afloop van de match komen er overigens ook geen nachtelijke treinen om de feestende (of treurende) supporters terug naar België te brengen.

"Gezien de verwachte toevloed van reizigers beschikt NMBS niet over voldoende materieel om aan die vraag op een verantwoorde manier te voldoen. Het inzetten van extra treinen 's nachts vanuit Rijsel naar België zou verder ook betekenen dat reizigers in lege stations stranden, zonder verdere aansluiting naar hun uiteindelijke bestemming", klinkt het.