Terreurverdachten Antwerpen blijven aangehouden

De Mechelse raadkamer heeft vandaag de aanhouding verlengd van twee verdachten uit de Antwerpse terreurcel die op 25 mei werd opgerold. De twee zouden plannen hebben gehad om Filip Dewinter (Vlaams Belang) te vermoorden en een aanslag te plegen op het federaal station, al werd dat door het parket niet bevestigd. Een van beiden blijft in de cel, de andere persoon moet nog steeds een enkelband dragen.

De terreurcel zou bestaan hebben uit negen leden, van wie er vijf minderjarig waren. De vier meerderjarigen werden aangehouden, twee van hen werden vrijgelaten onder strenge voorwaarden terwijl een van hen een enkelband kreeg opgelegd. De vierde persoon bleef in ed cel. Alle vier werden ze in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Verschillende minderjarige leden van de terreurcel werden dan weer geplaatst door de jeugdrechter.

Volgens het federaal parket probeerde de groep mensen te ronselen om naar een conflictgebied te gaan, waarschijnlijk Syrië of Libië, maar waren er ook plannen voor een aanslag. Er zouden ook plannen geweest zijn om Filip Dewinter te vermoorden, of een aanslag te plegen op het Antwerpse Centraal Station.

Hoe concreet die plannen waren, is niet duidelijk – maar volgens VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes hadden de jongeren in ieder geval contact met Hicham Chaib, een Antwerpenaar die een kopstuk was bij het voormalige Sharia4Belgium en nu chef is van de religieuze politie van IS. In maart bedreigde hij ons land nog in een filmpje.