CEO's luchtvaart zitten samen tegen stakingen

De voorbije zes jaar hebben stakingen van luchtverkeersleiders Europa bijna 10 miljard euro gekost. Om de twee weken is er wel ergens een staking, waardoor vluchten afgelast of vertraagd zijn, en dat moet stoppen, zeggen de CEO's van de grote Europese luchtvaartmaatschappijen, onder wie Michael O'Leary van Ryanair. Door zo'n staking was hij zelf te laat in Brussel.

In 6 jaar tijd hebben de luchtverkeersleiders in Europa 167 dagen gestaakt, dat is één stakingsdag om de 13 dagen. Dat zorgde voor 30.000 geannuleerde vluchten en een schade van 9,5 miljard euro aan de Europese economie. De luchtvaartmaatschappijen willen een oplossing op Europees niveau, er moeten maatregelen komen. Ze willen onder meer deelname aan verzoeningsprocedures voor de staking, een stakingsaanzegging die 21 dagen op voorhand ingeleverd moet worden, en daarnaast willen ze de kosten van de staking kunnen doorrekenen aan de luchtverkeersleiders.

De stakingen vinden vooral plaats in Frankrijk, gevolgd door Griekenland, Italië en Portugal. "Het is heel moeilijk de passagiers uit te leggen dat hun vlucht geannuleerd wordt, zelfs al moet er niet over, bijvoorbeeld, Frankrijk gevlogen worden", aldus Carolyn McCall, CEO van EasyJet. De luchtvaartmaatschappijen wijzen er ook op dat de luchtvaartsector "een van de best presterende delen van de Europese economie" is. "Dat betekent dat elke verstoring zware gevolgen heeft voor toerisme en andere sectoren."