Groot deel van Ronse zit zonder drinkwater

In Ronse kan het water uit de kraan op ongeveer 1.300 aansluitingen niet als drinkwater gebruikt worden na een bacteriologische besmetting. Dat bevestigt het drinkwaterbedrijf Farys.

Het water kan dus wel gebruikt worden om te wassen of te poetsen, maar niet om te drinken of te koken. Deze namiddag beslissen Farys, de VMM en de FOD Volksgezondheid of het water na koken als drinkwater gebruikt kan worden. Tot vanavond 21 uur wordt veilig drinkwater verdeeld in de buurt, want wie in de twintig getroffen straten nu van de kraan drinkt, riskeert maag-darmproblemen.

Risico hoger
De verontreiniging werd zondag vastgesteld op enkele binneninstallaties. "Oorzaak is allicht een wanverbinding in een private installatie", zegt woordvoerder Bruno Pessendorffer (Farys). "Er worden nu zoveel mogelijk binneninstallaties gekeurd om de oorzaak vast te stellen." Als er geen fysische onderbreking is tussen een regen- of grondwaterput en de waterleiding, dan wordt het risico op een bacteriologische besmetting heel groot.

"In normale omstandigheden komt dat een paar keer per jaar voor, maar nu is het risico verhoogd, omdat er zoveel neerslag viel. Daardoor zijn bij een aantal mensen regenwaterputten of grondwaterwinningen overstroomd."

Schadeclaim
Wie werken uitvoert aan een waterinstallatie moet die laten herkeuren. Wie betrapt wordt op wanverbindingen, riskeert bovenop een administratieve sanctie nog eens een schadeclaim voor de kosten. Farys roept burgers op tot de nodige burgerzin.