Pedofiele leraar krijgt jaar cel met uitstel

De correctionele rechtbank van Kortrijk heeft een pedofiele leerkracht veroordeeld tot 12 maanden cel. De man uit Avelgem gaf tot vorige week les in Ronse. Hij mag geen job meer uitoefenen in het onderwijs.

Het federaal parket voerde een huiszoeking uit bij de man, die ook een voormalige voetbaltrainer is bij de jeugd. Op gegevensdragers vonden ze een 14.000-tal films en afbeeldingen, grotendeels van kinderen jonger dan 14. Er werden ook ruim 500.000 chatlogs gevonden. De beklaagde sprak minderjarigen aan en vroeg hen om naakt te webcammen. Hij gebruikte een naaktfoto van zijn ex-vriendin als profielfoto, om zichzelf voor te doen als jonge vrouw.

School niet ingelicht
Hoewel het gerechtelijk onderzoek anderhalf jaar liep, werd de school waar de man werkzaam was niet ingelicht door het parket. Zodra de directie op de hoogte was, werd de man preventief geschorst. Naast een straf met uitstel, legt de rechter het verbod op om functies uit te oefenen waar de man met minderjarigen in aanraking komt, ook binnen het onderwijs dus.

De verdediging had de gunst van de opschorting gevraagd, maar dat achtte de strafrechter niet aangewezen. "Wegens de aard, de ernst en het herhaald karakter van de feiten. Er is een duidelijke afwezigheid van eerbied voor sociale en morele waarden", lichtte de rechter toe. Hij hield echter ook rekening met de leeftijd en het blanco strafverleden van de man, die ter zitting zijn spijt betoonde.

Internetverbod
De voorwaardelijke celstraf van 12 maanden is gekoppeld aan een reeks probatievoorwaarden. Hij moet zich onder meer laten begeleiden voor zijn seksuele problematiek en krijgt een internetverbod. Het beschikkend gedeelte van het vonnis wordt overgemaakt aan zijn werkgever.

Bekijk ook: