Ziekenhuizen hebben tekort aan verdoving

Veel ziekenhuizen in ons land hebben een tekort aan verdovingsmiddelen die nodig zijn bij operaties. Het probleem ligt bij een fabriek in Italië, die de verdoving produceert. Daarom moeten anesthesisten beroep doen op alternatieve geneesmiddelen. Een dergelijke schaarste is uitzonderlijk.

Het gaat om de zogenaamde opiaten. “'t Is een Europees probleem. Er is een productiesite in Italië die al enkele maanden geen product meer kan uitleveren. Dat betekent dat er in Europa in verschillende landen een schaarste aan het ontstaan is. Ook in België. En men begint dat te voelen”, zegt Thomas De Rijdt, ziekenhuisapotheker van UZ Leuven.

Om een volledige uitputting te voorkomen, zijn er richtlijnen verspreid. Anesthesisten moeten nu alternatieven gebruiken zoals locoregionale verdoving. Dat betekent dat bijvoorbeeld alleen de arm of het been verdoofd wordt.

Reden tot paniek is er voorlopig niet. De patiënten ondervinden er normaal gezien geen last van en operaties worden niet uitgesteld.

Reactie federaal agentschap:
Ann Eeckhout van het federaal agentschap voor geneesmiddelen reageert op het tekort aan verdovingsmiddelen in deze video.