Britten in Waterloo en Brussel willen Belg worden

Sinds vrijdag de uitslag van het Brits referendum over het verlaten van de de Europese Unie bekend raakte, hebben al vijftien Britse inwoners van Waterloo geïnformeerd over de voorwaarden om de Belgische nationaliteit te verwerven. Dat zegt schepen van Burgerlijke Stand Yves Vander Cruysen (MR). Volgens hem gaat het om een uitzonderlijk hoog aantal dat nog zal oplopen. Ook in Brussel stromen de vragen over de Belgische nationaliteit binnen.

Zaterdag raakte ook bekend dat alleen vrijdag al vijf Britten interesse toonden in de Belgische nationaliteit. In de loop van het weekend zijn er daar dus tien bijgekomen. "Het grootste deel van hen woont al meerdere jaren in Waterloo, heeft er werk en bouwde een sociaal leven uit. Ze zijn ongerust, vooral op het gebied van werkvergunningen en belastingen, en furieus, omdat sommigen van hen niet stemgerechtigd waren", zegt Vander Cruysen.

Honderdtal vragen in Brussel
Ook in de regio Brussel zijn heel wat Britten ongerust. Ongeveer honderd van hen gingen al bij het gemeentebestuur informeren naar de Belgische nationaliteit. In vijftien gevallen werd ook effectief een dossier geopend om de nodige documenten te verkrijgen.