Dossier Terreurdreiging

Nieuwe terreurcel in Verviers ontdekt

Bij een antiterreuractie zijn vannacht zowel in Doornik als Verviers één huiszoeking uitgevoerd. Op beide plaatsen werd een persoon aangehouden. De twee zouden een nieuwe terreurcel vormen en plannen smeden voor een aanslag. Dat bevestigt Eric Van Der Sypt van het federaal parket aan VTM NIEUWS.

De man uit Celles bij Doornik was een Belg die zich tot de islam bekeerd had, en had contact met een teruggekeerde Syriëstrijder die in Verviers woonde. Volgens het parket bereidden ze samen een aanslag voor, maar hun plannen zouden nog in een embryonale fase zitten. Volgens de Franstalige zender RTL hadden de twee concrete plannen voor een aanslag tijdens de wedstrijd van de Rode Duivels. Dat bleek echter niet te kloppen.

Bij de huiszoekingen werden geen wapens of explosieven gevonden.

"Geen plannen voor aanslag morgen"
Ze waren wel degelijk een aanslag aan het beramen, maar hoe concreet die plannen waren, is onduidelijk. Het parket liet hen uit veiligheid toch preventief oppakken. Het parket is zeer duidelijk dat de plannen om morgen een aanslag te plegen tijdens de match van Duivels er niet waren. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Nathalie Dyck.

Opnieuw bij wedstrijd Rode Duivels
Vorige week werden bij huiszoekingen in en rond Brussel al 12 mensen aangehouden die gelijkaardige plannen hadden. Ze wouden vermoedelijk aanslagen plegen tijdens een wedstrijd van de Rode Duivels. De verdachten kwamen uit de entourage van Najim Laachraoui, een van de zelfmoordterroristen van de aanslag op Zaventem.

Foto: archief