Dossier Brexit

Ook onze politici zijn niet blij met Brexit

Vanuit Europese hoek wordt teleurgesteld gereageerd op de uitslag van het referendum. En ook onze politici hadden het liever anders gezien. Onder meer premier Charles Michel (MR) is teleurgesteld, maar wil ook daadkracht komen. Ook vicepremier Jan Jambon (N-VA) en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zijn ontgoocheld.

Michel vertelde dat we het resultaat van het referendum moeten respecteren. Verder zei hij nog dat de Britse regering nu snel moet handelen om te beslissen wat ze doen met de uitslag van het referendum. Michel roept op tot een Europees conclaaf in juli met de Europese staatshoofden, zonder het Verenigd Koninkrijk. Op het conclaaf moet de toekomst van Europa besproken worden. "Dit is geen nederlaag, maar een kans om de Europees project opnieuw uit te tekenen." Aldus premier Michel op een persconferentie.

Volgens Vlaams Minister-president Geert Bourgeois heeft Vlaanderen erg te lijden onder de Brexit als deze niet verstandig wordt aangepakt. “We mogen wel geen revanche nemen op de Britten, Europa is hier deels zelf voor verantwoordelijk. En die EU moet zichzelf grondig hervormen”, aldus een kritische Bourgeois.

Volgens vicepremier Jan Jambon is het nu hoog tijd om naar de burgers te luisteren in plaats van naar de Eurocraten.