Onweer zorgt voor veel ellende

Onweer en hevige regen heeft gisteravond veel schade veroorzaakt in bijna heel Belgie. Het noodweer heeft alleen West-Vlaanderen gespaard. Elders in het land stonden straten en kelders onder water,en daken zijn weggewaaid. Op verschillende plaatsen hebben gemeentes het rampenplan afgekondigd. Ook Brussel is zwaar getroffen.  

In Brussel waren de problemen groot door het felle onweer. Door het vele water stond 1 rijstrook van de Brusselse Ring ter hoogte van Wemmel blank, het was er zo'n half uur aanschuiven. Ook aan de afrit van de A12.

De brandweerzone Vlaams-Brabant-West kreeg gisterenavond een 130-tal oproepen tijdens en na het zware onweer. Die kwamen vooral uit de regio Dilbeek, Grimbergen, Strombeek-Bever en Wemmel, waar straten, kelders en woningen onderliepen. Ook op de Brusselse Ring in Wemmel konden de riolen het vele regenwater niet slikken, waardoor plaatselijk enkele rijstroken onder water kwamen te staan. "De eerste oproepen liepen binnen vanaf 20.00 uur, met een piek tussen 20.30 uur en 21.00 uur", klinkt het bij de brandweer.

Limburg
Ook in Limburg was het gisteravond ellende troef. In Sint-Truiden moest zelfs het rampenplan worden afgekondigd. Een trein op de lijn Landen-Hasselt-Genk heeft zelfs meer dan vijf uur lang stilgestaan. Verschillende scholen moeten vandaag ook de deuren gesloten houden door de wateroverlast.

Zware verliezen voor fruitboeren
Tientallen fruitboeren hebben hun oogst gisteravond in een kwartier tijd verloren zien gaan. Ze vragen de regering om de nieuwe storm ook zo snel mogelijk als ramp te erkennen en te vergoeden. Gemeenten die deze week schade hebben geleden door het noodweer, hebben trouwens tot 15 augustus de tijd om een dossier in te dienen bij het Rampenfonds. Minister van Landbouw Schauvliege bezocht vandaag een getroffen fruitboer. Volgende week bekijkt ze welke maatregelen ze nog kan nemen om de landbouwers te steunen. Ze pleit onder meer voor een weersverzekering.