ABVV-topman opgepakt bij stakingspiket

De voorzitter van ABVV-Antwerpen, Bruno Verlaeckt, is opgepakt bij de ontbinding van een stakingspost door de politie aan de Scheldelaan. Dat heeft het ABVV bekendgemaakt. De Antwerpse politie stelt dat er inderdaad twee personen opgepakt zijn bij een blokkade van een toegangsweg naar de Antwerpse haven. De voorzitter van het ABVV, Rudy De Leeuw, reageert furieus op Twitter en eist de onmiddellijke vrijlating van Verlaeckt.

"Deze morgen heeft de politie van Antwerpen een stakingspiket van het ABVV aan de Scheldelaan ontbonden. Hierbij werd Bruno Verlaeckt, de voorzitter van ABVV-Antwerpen, opgepakt. Het ABVV verwerpt dit driest ingrijpen van de Antwerpse ordemacht en eist de onmiddellijke vrijlating van Bruno Verlaeckt. Het stakingsrecht is een recht en daar kan niet aan getwijfeld worden", aldus het ABVV. De Antwerpse lokale politie zegt vrijdagochtend vroeg geconfronteerd te zijn geweest met enkele wegblokkades op belangrijke wegen naar de haven.

Omdat bij een van die blokkades bemiddeling niet hielp, werden twee personen opgepakt. "Zij zijn bestuurlijk aangehouden voor het kwaadwillig belemmeren van het verkeer en het verstoren van de openbare orde", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. "Intussen zijn alle wegblokkades opgeheven."

De politie liet via haar Twitterkanaal ook weten dat verschillende weggebruikers die op de blokkades stootten, gevaarlijke situaties creëerden door te proberen rechtsomkeer te maken. Ze roept daarom op om in dergelijke gevallen altijd naar de richtgevingen van de politiediensten ter plaatse te luisteren.