Waterschade loopt op tot 150 miljoen

De schade van de vele regen van de afgelopen weken zal de verzekeraars 150 miljoen euro kosten. Dat bevestigt Assuralia, de verzekeringskoepel, aan VTM NIEUWS. Er zijn zo’n 35.000 schadegevallen, per schadedossier komt het op zo’n 4.000 euro.

Vandaag heeft het vooral in West-Vlaanderen al fel geregend en tegen de avond mogen we ook in andere provincies nog iets verwachten. Het is de laatste weken niet anders geweest: regen die met bakken uit de lucht valt. Alles samen zijn er al 42 dagen geweest met meer dan twee uur regen.

Met alle gevolgen van dien. Straten die blank staan, huizen die onderlopen, de landbouwgewassen die verzuipen en ga zo maar door. Assuralia, de koepel van verzekeraars, heeft nu becijferd dat de schade nu al oploopt tot 150 miljoen euro. Een zware kost voor de verzekeraars, maar het is te vroeg om al te zeggen dat de verzekeringen daardoor ook duurder zullen worden:

“Daar valt geen antwoord op te geven, iedere maatschappij zal dat voor zichzelf moeten uitmaken. Maar maatschappijen moeten ook bestand zijn tegen onvoorziene omstandigheden, zeker wanneer het gaat om natuurrampen”, zegt Wauthier Robyns van Assuralia.