België is een stukje kleiner geworden

De grens tussen België en Nederland wordt opnieuw hertekend, ter hoogte van Maastricht. Het gaat om onbewoond gebied langs de Maas, meldt Buitenlandse Zaken. België krijgt 3,09 hectare grondgebied van Nederland, onze noorderburen 16,37 hectare van ons. België krimpt dus.

De huidige grens bij Wezet (België), Eijsden-Margraten (Nederland) en Maastricht (Nederland) werd in 1843 vastgelegd en volgt de loop van de Maas. In 1961 werd echter beslist om de bochtige rivier recht te trekken voor de scheepvaart. Daardoor kwamen stukken Belgisch grondgebied in Nederland te liggen en andersom. Deze stukken grond zijn dus niet bereikbaar over het eigen grondgebied.

De gouverneurs van Nederlands Limburg en van Luik hebben nu een memorandum ondertekend om de situatie recht te trekken. Een Koninklijke grenscommissie zal nu een voorstel doen voor een nieuwe grensverdrag, dat door de ministers van Buitenlandse Zaken moet worden ondertekend. 

Daarna moeten de beide parlementen het verdrag goedkeuren. Eerst zijn echter afspraken nodig op het vlak van natuurbescherming, ruimtelijke ordening en waterbeheer.