Nationale staking: hinder blijft beperkt

De socialistische vakbonden ACOD en ABVV organiseren vandaag een nieuwe nationale staking bij de openbare diensten en de privésector, uit onvrede met het beleid van de regering-Michel. Hoe groot de stakingen zullen uitvallen is moeilijk te voorspellen, maar de hinder zal op sommige plaatsen aanzienlijk zijn. Hier mag u zich aan verwachten:

Trein
Wie de trein neemt, kan maar beter de hele dag de website van de NMBS goed in de gaten houden. Volgens woordvoerder Dimitri Temmerman zal er zo goed als zeker hinder zijn, al valt die volgens de eerste indicaties mogelijk nog mee. Toch wordt reizigers aangeraden alternatieven te zoeken, of in ieder geval de routeplanner in de app en op de website te consulteren.

Tram, bus en metro
In Brussel rijden er vandaag de hele dag geen metro's, trams en bussen als gevolg van de algemene staking. Dat laat de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB weten op sociale media.

Bij De Lijn is de hinder is het grootst op de stadsnetten, zo laat de openbaarvervoermaatschappij weten. Globaal genomen was om 6.00 uur bijna twee derde van de chauffeurs uitgereden. In de hele provincie Antwerpen is ongeveer 60 procent van de chauffeurs uitgereden. De staking laat zich het meeste voelen in de stad Antwerpen: minder dan de helft van de chauffeurs is uitgereden. Er is weinig of geen aanbod op de tramlijnen 3, 6, 11, 12 en 24, en op de buslijnen 1, 13, 22, 23, 33. In het noorden van de provincie is er vooral hinder op de lijnen 770, 771 en 780. In de regio's Mechelen en Turnhout rijden zeven bussen op tien.

De Gentse stadslijnen 1, 3, 4, 5 en 9 rijden om het halfuur. Stadslijnen 6, 17, 18, 21, 22, 38 en 39 rijden niet. De streeklijnen in het Gentse rijden voor de helft. De stadsnetten van Aalst en Sint-Niklaas zijn ook verstoord. Ook op de streeklijnen elders in de provincie vallen ritten weg.

In Vlaams-Brabant is ongeveer 70 procent van de bussen uitgereden.

In West-Vlaanderen rijdt globaal genomen 60 procent van de chauffeurs. Om 6.00 uur zijn nog geen kusttrams uitgereden. In regio Brugge rijdt de helft van de bussen, in de regio's Kortrijk, Ieper en Diksmuide minder dan de helft. De dienstverlening in Roeselare en omgeving verloopt normaal.

In Limburg is driekwart van de chauffeurs uitgereden. De stadsnetten van Genk en Sint-Truiden zijn zwaar verstoord: minder dan de helft van de bussen rijdt. In Hasselt rijdt drie vierde van de stadslijnen, in Tongeren 90 procent. Op de Limburgse streeklijnen rijdt drie vierde.

Brussels Airport
Naast hinder op het openbaar vervoer van en naar de luchthaven, zullen de acties ook op Brussels Airport zelf te voelen zijn. Vooral bij de bagageafhandeling worden problemen verwacht, want het rommelt al geruime tijd bij Swissport en Aviapartner, de 2 bedrijven die op de nationale luchthaven instaan voor de bagage. "We hebben geen concrete informatie, maar de kans is toch reëel dat de bagageafhandelaars actie zullen voeren", zegt woordvoerster Anke Fransen. Reizigers die dat kunnen, zouden best enkel handbagage meenemen.

Post
Als gevolg van de staking vrijdag van de socialistische vakbond is de bedeling van brieven en pakjes verstoord, zo waarschuwt bpost. De stakingsbereidheid in de postsorteercentra en bij het transport bleek groot.

Er waren geen stakingsposten opgesteld aan de sorteercentra, wel bleek er veel stakingsbereidheid. Daardoor is er een kleiner volume aan brieven en pakjes in de distributiecentra geraakt, en zal er minder post worden uitgedeeld. Kranten zijn wel overal bezorgd, aldus nog bpost.

Scholen
Het Gemeenschapsonderwijs en de katholieke koepel gaan ervan uit dat de meeste scholen morgen de normale gang van zaken kunnen verderzetten. Er worden weinig acties verwacht, om zo de examens van de leerlingen niet in de war te sturen.

Privésector
In de privésector lijkt de stakingsbereidheid het kleinst. De socialistische bediendebond verwacht vooral hinder in de handel. Sommige winkels zullen waarschijnlijk de deuren moeten sluiten wegens gebrek aan werkwilligen. In Antwerpen en Limburg wordt vooral veel hinder in de chemiesector verwacht. In Oost-Vlaanderen zullen er dan weer problemen zijn in het Gentse havengebied. In Wallonië is de verwachting dat er een algemene mobilisatie zal zijn, vooral in Luik en Henegouwen.

Supermarkten
Door de staking van de socialistische vakbond blijven verscheidene winkels vrijdag dicht. Dat meldt de socialistische bediendebond BBTK. Zo is er onder meer sprake van supermarkten van Delhaize, Albert Heijn en Colruyt die gesloten zijn, onder meer in Gent en Antwerpen. Een Delhaize-winkel in Kortrijk wordt dan weer uitsluitend door jobstudenten opengehouden, betreurt de vakbond.