Belgische bedrijven willen geen Brexit

Veel Belgische bedrijven kijken met ingehouden adem naar het Verenigd Koninkrijk vandaag en morgen. Want voor hen staat er veel op het spel. De Britten zijn onze vierde grootste handelspartner en vorig jaar hebben we voor 18 miljard euro uitgevoerd naar het land.

Als de Britten uit de Europese Unie stappen dan zal dat veel moeilijker worden. Sommige bedrijven zijn bang dat hun omzet met een derde zal dalen. 

Handelsrelatie
België heeft een nauwe handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk. Zo exporteren we 6,8 procent van ons bbp (bruto binnenlands product), goed voor een slordige 30 miljard euro, jaarlijks naar het Verenigd Koninkrijk. 

Bank-verzekeraar ING becijferde enkele maanden geleden dat het vertrek van het VK uit de EU de Belgische economie een half procent van haar bbp (2,1 miljard euro) zou kosten, terwijl het Europees gemiddelde veel lager ligt (0,3 procent van het bbp). De sectoren die hardst getroffen zouden worden, zijn de voedsel- en textielsector, aangezien zij veel exporteren naar het VK.