Opgepast! Kans op zware onweders

Het mooie zomerweer was van korte duur want sinds gisterenavond zijn er plaatselijk hevig onweders in ons land. Deze voormiddag trekken de donderwolken vooral over de kust en de rest van de provincie West-Vlaanderen, maar ook in Oost-Vlaanderen is er kans op onweer. Naar de avond toe wordt het onweer verwacht in Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Voor het hele land geldt code oranje, wat betekent dat er kans is op hevige regenval en rukwinden.

Volgens weerman Frank Duboccage is er vooral kan op zwaar onweer. "Er is vooral kans op hagel en veel regen op korte tijd en dat baart me vooral zorgen. De bodem is op dit moment verzadigd en als er nu nog eens tientallen liters water per vierkante meter gaan vallen dan kan dat opnieuw voor wateroverlast zorgen." Het zal vandaag doorheen de dag en avond nog onweren. Vanavond wordt het onweer in de Ardennen verwacht.

Volgens het KMI trekt het onweer momenteel over West- en Oost-Vlaanderen en kan vanaf 12.00 uur het ook losbreken boven de andere Vlaamse provincies. Noodweer.be waarschuwt dat het grootste deel van het land onder level twee valt vandaag. Dat betekent dat er de hele dag kans is op hagel en wateroverlast. Enkel de kuststreek valt onder level één en dus lokaal kan er wateroverlast zijn.

Gisteravond begon het al te onweren in West-Vlaanderen en daar zorgde het noodweer al voor overlast. Op Facebook werden verschillende filmpjes gepost van straten die blank stonden. Zoals bijvoorbeeld de Vismijnlaan in Oostende.

Ook in Brugge stapelden de donderwolken zich gisteren op. Dit zorgde voor een een speciaal natuurfenomeen dat maar zelden in Vlaanderen voorkomt. Noodweer Benelux liet op haar Facebookpagina weten dat het om een supercell ging die de kracht heeft om windhozen te produceren en meestal in Amerika voorkomt.

Heb jij beelden van het noodweer? Stuur ze ons gerust door via 4040@vtm.be of onze VTM NIEUWS-app