Dossier Terreur in Parijs

Morgen beslissing uitlevering Abrini

De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist morgen of het Europees aanhoudingsbevel dat Frankrijk heeft uitgevaardigd tegen Mohamed Abrini, uitvoerbaar wordt verklaard. De zaak is vandaag gepleit voor de KI, maar de beslissing valt pas morgen, zo meldt het federaal parket. Ook Mohamed Bakkali is vandaag voor de KI verschenen in het kader van zijn Europees aanhoudingsbevel, maar zijn zaak werd uitgesteld naar aanstaande maandag.

Mohamed Bakkali werd opgepakt op 26 november. Zijn auto werd gezien in de buurt van safehouse in Charleroi en Auvelais, en hij zou een safehouse in Schaarbeek gehuurd hebben waar de vingerafdrukken van Salah Abdeslam zijn aangetroffen. De politie vond bij hem een video waarin een nucleaire topman werd bespioneerd. 

Mohamed Abrini werd opgepakt op 8 april in Anderlecht. De 31-jarige Belg werd gezocht sinds de aanslagen in Parijs, onder meer omdat hij twee dagen voor de aanslagen samen met Salah Abdeslam werd gefilmd in een tankstation op de snelweg naar Parijs.

Abrini bekende dat hij de "man met het hoedje" is, die gefilmd werd op bewakingsbeelden van de luchthaven van Zaventem kort voor zijn twee mededaders zich opbliezen. De man liet in de vertrekhal zijn bagage achter, die achteraf de zwaarste lading explosieven bleek te bevatten. 

Het Franse gerecht vaardigde eind april Europese aanhoudingsbevelen (EAB) uit tegen beide mannen. Daarin beschuldigde het Franse gerecht Bakkali van deelname aan de activiteiten van een terreurgroep en Abrini van terroristische aanslagen.