Dossier Aanslagen Brussel

8e verdachte aanslag 22 maart blijft in cel

Youssef El Ajmi, de achtste verdachte in het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart, blijft in de cel. De Brusselse raadkamer heeft woensdag zijn aanhouding met een maand verlengd, zo meldt het federaal parket. De man, die vorige week vrijdag aangehouden werd, had een job op de luchthaven Brussels Airport en had op die manier rechtstreeks toegang tot vliegtuigen op het tarmac.

De man was een jeugdvriend van Khalid El Bakraoui en was ook bevriend met een andere verdachte, Ali El Haddad Asufi. Hij zou ook in het appartement in Etterbeek geweest zijn waar de aanslag op het metrostation Maalbeek werd voorbereid.

Poging tot terroristische moorden
De 30-jarige Youssef El Ajmi is door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, terroristische moorden en poging tot terroristische moorden, als dader, mededader of medeplichtige, maar betwist volgens zijn advocaat elke betrokkenheid bij de aanslagen. 

Het federaal parket wil voorlopig geen verdere details kwijt over de man, maar uit het onderzoek bleek dat de man tot voor kort werkte bij een cateringdienst op Brussels Airport, die de vliegtuigen op het tarmac voorziet van maaltijden.

USB van El Bakraoui
Op de computer van El Ajmi werden ook berichten ontdekt die afkomstig zijn van een USB-stick van Khalid El Bakraoui, die zich in het station Maalbeek opblies. Die berichten herinneren er onder meer aan dat op Zaventem elke dinsdag vluchten naar Amerika, Rusland en Israël vertrekken.

De drie terroristen die op dinsdag 22 maart de aanslag op de luchthaven pleegden, moesten zich elk bij een van de incheckbalies naar die bestemmingen tot ontploffing brengen. Twee van hen, Najim Laachraoui en Ibrahim El Bakraoui, deden dat ook terwijl de derde, Mohamed Abrini, zijn explosievenkoffer achterliet en vluchtte. Op El Ajmi's computer werd ook een bericht uit oktober 2015 gevonden waarin aangekondigd werd dat "één van onze broeders op 22 maart 2016 tot de actie zal overgaan".

Bovendien blijkt dat Youssef El Ajmi zowel bevriend was met Khalid El Bakraoui als met Ali El Haddad Asufi, de verdachte die eind vorige week werd aangehouden. Hij zou beide mannen meermaals ontmoet hebben, onder meer in het appartement in de Kazernenlaan in Etterbeek waar de aanslag op het metrostation Maalbeek werd voorbereid.