Valse bommenmelder City2 voorlopig in cel

De man die dinsdagochtend met een valse bommengordel was opgepakt vlakbij het winkelcentrum City2 in Brussel, is door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor valse melding van een aanslag. Hij zal vrijdag voor de raadkamer verschijnen. Dat meldt het Brusselse parket.

De 26-jarige J.B. had dinsdagochtend omstreeks 05.30 uur de lokale politie van de zone Brussel Hoofdstad/Elsene opgebeld met de melding dat hij ontvoerd was in een auto en afgezet was aan de Nieuwstraat met een bommengordel waarvan het ontstekingsmechanisme door een derde vanop afstand moest worden bediend. De politie begaf zich onmiddellijk ter plaatse en daar herhaalde J.B. zijn verhaal. De politie trof op de man ook iets aan dat op een bommengordel leek.

Zout en koekjes
Daarop werd het parket ingelicht, een veiligheidszone ingesteld en werd de ontmijningsdienst DOVO ter plaatse gevraagd. Ook de federale gerechtelijke politie en de lokale recherche van de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene kwamen ter plaatse. De ontmijners ontdeden J.B. van zijn gordel en toen bleek dat die enkel zout en koekjes bevatte. J.B. werd aangehouden door de politie en meegenomen voor verhoor.

Bij dat verhoor gaf hij informatie over het voertuig waarin hij zogezegd ontvoerd was. Die wagen kon even later teruggevonden worden in de Stephensonstraat in Schaarbeek en de bestuurder kon opgespoord worden. Intussen had de politie echter een huiszoeking uitgevoerd bij de moeder van de verdachte en daar restanten gevonden van het materiaal dat gebruikt werd om de valse bommengordel te maken. Daarmee geconfronteerd, bekende J.B. dat hij het hele verhaal verzonnen had. Voor het voertuig van zijn zogezegde ontvoerder had hij op straat willekeurig een nummerplaat gekozen.

Psychische problemen
De bestuurder van het betreffend voertuig werd vrijgelaten, terwijl J.B. werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die plaatste hem onder aanhoudingsbevel en stelde hem in verdenking voor valse melding van een aanslag. Vrijdag verschijnt de man voor de raadkamer, die dan moet beslissen over zijn verdere aanhouding.

J.B. was al gekend bij Justitie wegens verschillende feiten, ook voor psychische problemen. In 2014 was hij ook betrokken in een dossier van het federaal parket dat geseponeerd werd, en in juni 2016 had hij nog de politie gecontacteerd en verklaard dat hij aangespoord werd om zich aan te sluiten bij de Islamitische Staat in Syrië. Ook dat onderzoek leverde niets op.