20 miljoen tekort bij Optima Bank

Na het faillissement van de Optima Bank zal er "een deficit zijn van 20 miljoen euro of hoger". Dat heeft curator Hans De Meyer woensdagmorgen gezegd in de Gentse rechtbank van koophandel tijdens de behandeling van het derdenverzet van ex-topman Jeroen Piqueur tegen het beschikkingsverbod op zijn privévermogen.

Optima Bank had de boeken neergelegd bij de Gentse rechtbank van koophandel, nadat een doorstartscenario uitgesloten was. De rechtbank van koophandel had na advies van de Nationale Bank de faillissementsvoorwaarden gecontroleerd en heeft vorige week woensdag het faillissement uitgesproken. Vandaag werd het derdenverzet van ex-topman Jeroen Piqueur behandeld. De rechtbank van koophandel had de voorlopige bewindvoerders Geert Waeterloos en Frank Wijckmans aangesteld om erop toe te zien dat Piqueur zichzelf niet onvermogend maakte.

Topmannen in nauwe schoentjes
Hoofdaandeelhouder Jeroen Piqueur staat al een tijdje in het oog van de storm, want hij zou mede verantwoordelijk zijn voor de neergang van Optima Bank. Maar ook Luc Van den Bossche, voormalig spa-minister en vader van Freya Van den Bossche, zit in slechte papieren. Enkele dagen geleden stapte hij op als voorzitter van de raad van bestuur, en het is wellicht geen toeval dat dat gebeurde net wanneer de bankvergunning werd ingetrokken na een rapport over onregelmatigheden binnen het bedrijf.

“Als topman zat hij uiteraard in de raad van bestuur, en er bestaat zoiets als bestuurdersaansprakelijkheid”, zegt Paul D’Hoore daarover. “Dus je kan aansprakelijk gesteld worden voor de schade die veroorzaakt wordt. Dat is de taak van de curatoren, om te zoeken of dat aan de orde is. Er is natuurlijk ook een strafrechtelijke mogelijkheid. Als je inbreuken hebt begaan, dan moet het gerecht zijn werk doen.”

Daniël Termont
Gisteren heeft de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) in een videoboodschap benadrukt "niets, maar dan ook niets te maken te hebben met Optima Group of Optima Bank". De vijf minuten durende video circuleert op de sociale media.

"Hoeveel onrechtvaardigheid, hoeveel valse aantijgingen, hoeveel valse beschuldigingen kan een mens incasseren", opent Termont. Hij zegt zich te voelen als iemand die van een grote misdaad beschuldigd wordt, terwijl hij onschuldig is. "In al die valse aantijgingen heeft men geen enkel feit kunnen aantonen. Men zal dat trouwens ook niet kunnen aantonen, want er is geen enkel feit."

"Geen belangenvermenging
Geert Versnick van Open Vld was bestuurder bij Optima maar is ook gedeputeerde bij de provincie Oost Vlaanderen. Voor de camera van VTM NIEUWS spreekt hij nu voor het eerst over de zaak-Optima.Om het faillissement te vermijden probeerde Optima de provincie nog te overtuigen om 10 miljoen euro bij hen te beleggen. Volgens sommigen zou Versnick daarin tussengekomen zijn, en dat zou belangenvermeninging zijn. Versnick zegt dat hij alleen voor de contacten heeft gezorgd.