Bier steeds populairder op restaurant

Steeds meer Belgen drinken bier op restaurant. Wijn blijft wel het populairst op restaurant, maar bier scoort almaar beter. En pils blijft het favoriete bier van de Belgen, maar ook de speciaalbieren scoren prima. Dat zijn enkele vaststellingen van de elfde editie van de Bierbarometer. Die is een initiatief van het Beer & Society Information Center, in samenwerking met Het Laatste Nieuws en 7sur7.be.

Meer dan 9.000 surfers beantwoordden de vragen. Bier neemt steeds meer zijn plaats op restaurant, recepties en cocktailparty's in. Wijn wordt volgens de Bierbarometer daar geleidelijk onttroond en zelfs champagnebubbels moeten wijken. Op restaurant kiest 54,5 procent van de consumenten wijn, maar 35,5 procentt gaat voor bier.

Bij de eerste barometer in 2005 was dat nog maar 20 pct. De resultaten geven aan dat 92,3 pct van de ondervraagden op café  voor bier kiest. Dat geldt vooral voor mannen (96,6 procent), maar ook vrouwen weten bier steeds vaker te appreciëren (77,1 procent). Vrouwen kiezen ook meer voor wijn (10,6 procent tegenover 0,8 procent bij de mannen) of alcoholvrije dranken (5,1 procent). Belgen drinken nog altijd graag pils, maar de belangstelling voor speciaalbieren (plaatselijke bieren, trappist, abdijbieren) neemt volgens de Bierbarometer almaar toe.

Ze koesteren ook sympathie voor de kleine en microbrouwerijen die de voorbije jaren werden opgericht in ons land: 42,9 procent van de ondervraagden stelt de creativiteit van de nieuwe brouwers op prijs en 40,5 procent waardeert het idee om een bier te drinken dat in zijn directe omgeving werd gebrouwen.