Poll: 1 Vlaming op 3 vindt job niet zinvol

Eén op de drie Vlaamse werknemers ervaart zijn job niet als zinvol. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Antwerp Management School. "De regering doet goede voorstellen over werkbaar en wendbaar werk, maar het zou meer over de inhoud moeten gaan", vindt onderzoekster Ans De Vos.

De Management School ondervroeg 47.771 respondenten, van wie liefst 29 procent aangaf zijn of haar werk niet zinvol te vinden. Vooral wat de aansluiting tussen de job en de wensen van de betrokkene betreft, loopt het mis. 34 procent van de ondervraagden zegt zichzelf niet te kunnen zijn in de onderneming.

Hoe meer autonomie de persoon heeft op het werk, hoe meer die als zinvol wordt ervaren. Zelfstandigen scoren beter dan werknemers en kaderleden beter dan bedienden. Ook opvallend dat een job meer zinvol wordt ervaren in de eerste vijf jaar dan in de periode daarna.

Minister van Werk Kris Peeters beschouwt het onderzoek als een nulmeting. "Er is een nieuwe houding ontstaan tegenover werk, het wordt nu meer gezien als bron van zingeving. Daar moeten wij een antwoord op geven", zegt hij.

Poll: Vind jij je eigen job zinvol?

En jij? Vind jij dat jouw werk zinvol is? Laat het ons weten via onderstaande poll.