Mosselseizoen start dit jaar extra vroeg

Het mosselseizoen valt dit jaar al op 29 juni. Dat is vernomen tijdens de zogenoemde eerste bemonstering van de Zeeuwse mosselen in het Zeelandse Yerseke. Gewoonlijk begint het seizoen twee weken later.

Dat de mosselen zo vroeg op de markt komen, heeft alles te maken met het weer. Een zonnig voorjaar met veel regenval heeft ervoor gezorgd dat de mosselen al in juni hun gewenste gewicht bereikt hebben. Daardoor hebben kwekers en handelaars samen het licht op groen gezet en beslist dat ze volgende week op de markt kunnen komen.

De beslissing wordt genomen op basis van enkele analyses. Maandag en dinsdag hebben ze in Yerseke de eerste monsters geanalyseerd van mosselkwekers in de Waddenzee en in de Oosterschelde. Uit die monsters blijkt dat de kwaliteit en de grootte voldoende is, zodat de eerste mosselen op 29 juni beschikbaar zullen zijn.

"Het is in het verleden nog al eens zo vroeg geweest, maar niet met deze kwaliteit. Dat we zo vroeg in het jaar al zulke mooie vleesgewichten hebben, is echt uitzonderlijk", zegt mosselveilingmeester Nico van Zantvoort. "Op basis van de proefmonsters kunnen we ook al zeggen dat we uitkijken naar een superproduct. Ze zullen normaliter ietsje groter zijn dan vorig jaar en het product zal ook goed betaalbaar blijven. Daar zorgen de handel en de markt wel voor."