Kleuters reageren fout op brandalarm

70% van alle kinderen die brandwonden oplopen, zijn kleuters. Daarom ontwikkelde de Stichting Brandwonden een speciaal lessenpakket voor hen, waarmee ze leren omgaan met brandgevaar. Uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen niet weten wat ze moeten doen als de rookmelder afgaat. Ze vluchten of verstoppen zich, maar denken er niet aan om naar buiten te lopen.

Het lessenpakket van Stichting Brandwonden richt zich op kleuters want 7 op de 10 kinderen die brandwonden oplopen, zijn jonger dan vier jaar oud. Het vuurmannetje ‘Vonk’ en watermannetje ‘Bravo’ helpen de kinderen op weg. Ze leren alles over brandgevaar en brandwonden, maar ook over rookmelders en het brandalarm.

Laura De Weerdt is een meisje uit de eerste kleuterklas en ondervond aan den lijve hoe belangrijk zo’n alarm wel is. Onlangs brak er een klein brandje uit op de zolder bij haar thuis. “Er was vuur bij mij thuis uitgebroken. Mijn papa en mama gingen snel naar boven en ik stond op de bank in de tuin. Samen met mijn broer moest ik naar buiten gaan”, vertelt ze.

Scholen die het lessenpakket willen gebruiken, kunnen surfen naar www.brandwondenvoorkomen.be.