Dit weten we over valse bommelder City2

De man die vanochtend is opgepakt naar aanleiding van de bommelding aan City2, was al gekend bij het gerecht voor psychische problemen. De valse bommengordel die hij vanmorgen droeg in de Nieuwstraat, bevatte enkel zout en koekjes. Dat meldt het Brusselse parket. De man heeft intussen toegegeven dat hij het volledige verhaal verzonnen heeft.

De man, de 26-jarige J.B., had zelf naar de politie gebeld met de melding dat hij ontvoerd was en afgezet werd aan de Nieuwstraat met een bommengordel waarvan het ontstekingsmechanisme door een derde vanop afstand moest worden bediend. Het voertuig waarmee hij zou ontvoerd zijn, werd aangetroffen in Schaarbeek en de eigenaar ervan moet verhoord worden.

Ontvoerd
"Omstreeks 05.30 uur werd de lokale politie van Brussel Hoofdstad/Elsene opgebeld door een persoon die verklaarde dat hij ontvoerd werd in een auto en afgezet werd aan de Nieuwstraat met een bommengordel waarvan het ontstekingsmechanisme door een derde vanop afstand moest worden bediend", zegt parketwoordvoerster Rym Kechiche. 

"De politie begaf zich onmiddellijk ter plaatse en heeft de persoon geïdentificeerd als J.B., geboren in 1990. De man herhaalde dat hij ontvoerd werd en een bommengordel moest dragen. De politie heeft inderdaad iets gevonden op de persoon dat op een bommengordel leek."

Zout en koekjes
Daarop werd het parket ingelicht, een veiligheidszone ingesteld en ontmijningsdienst DOVO ter plaatse gevraagd. Ook de federale gerechtelijke politie en de lokale recherche van de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene kwamen ter plaatse.

"De ontmijners hebben de persoon ontdaan van zijn gordel en hebben deze onderzocht. Na een eerste onderzoek bleek dat de gordel zout en koekjes bevatte. Elke dreiging tot een ontploffing kon dan ook worden uitgesloten en de veiligheidsperimeter werd intussen opgeheven."

Islamitische Staat
J.B. werd aangehouden door de politie en werd meegenomen voor verhoor. Tijdens zijn eerste gesprek met de politie gaf de man informatie waarmee het voertuig waarin hij zou ontvoerd zijn, kon geïdentificeerd kon worden. Dat voertuig werd intussen aangetroffen in een straat in de gemeente Schaarbeek. De eigenaar zou verhoord moeten worden, aldus nog het parket.

"J.B. is gekend bij Justitie wegens verschillende feiten, ook voor psychische problemen. In 2014 was hij ook betrokken in een dossier van het federaal parket. Hij heeft recent namelijk de politie gecontacteerd en heeft verklaard dat hij aangespoord werd om zich aan te sluiten bij terreurgroep Islamitische Staat in Syrië." Ook minister van Justitie Geens bevestigde na het overleg met crisiscentrum dat er mogelijk een link met IS zou zijn.

Alles verzonnen
De verdachte heeft inmiddels toegegeven dat hij het volledige verhaal verzonnen heeft. Dat meldt het federaal parket. Tijdens een huiszoeking bij de moeder van J.B. werden restanten gevonden van het materiaal dat gebruikt werd om de valse bomgordel te maken. Toen de verdachte met de vondst geconfronteerd werd, heeft hij toegegeven. 

Wat het voertuig betreft waarmee de man ontvoerd zou zijn geweest, zei J.B. dat hij op straat een willekeurige nummerplaat had uitgekozen. De bestuurder van het voertuig, die aangehouden was, werd onmiddellijk vrijgelaten. Het parket heeft inmiddels een onderzoeksrechter gevorderd, de verdachte is inmiddels aangehouden. 

Celstraf tot twee jaar
De man die vanochtend voor opschudding zorgde in City2 is in principe onschuldig, maar het parket van Brussel kan er niet mee lachen. “Ze willen dat hij voor de rechter komt”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Nathalie Dyck. “De man heeft gedreigd met een valse aanslag. Daar staan celstraffen op tussen drie maanden en twee jaar en een fikse geldboete. Als de man solvabel is, riskeert hij dus nog een flinke factuur.”