Dit gebeurde er na bomalarm aan City2

De Nieuwstraat in Brussel werd bijna de hele ochtend afgesloten door een bomalarm aan winkelcentrum City2. Alle hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. Er werd uiteindelijk een man opgepakt die gekend was bij het gerecht, maar die een valse bommengordel met zout en koekjes droeg. Dit is wat er deze ochtend gebeurde. 

5.30 uur
Rond 5.30 uur krijgt de lokale politie van Brussel Hoofdstad/Elsene een melding van een persoon die verklaarde dat hij ontvoerd werd in een auto. De man werd afgezet aan de Nieuwstraat met een bommengordel, waarvan het ontstekingsmechanisme door een derde persoon vanop afstand moest worden bediend. 

De politie ging onmiddellijk ter plaatse, kon de persoon identificeren als J.B., geboren in 1990 en trof er iets aan dat op een bommengordel leek.

6.00 uur
Daarop werd een veiligheidszone ingesteld en ontmijningsdienst DOVO werd opgeroepen. Ook de federale gerechtelijke politie kwam ter plaatse. Er werd een onderzoek uitgevoerd op de gordel. J.B. werd nadien aangehouden door de politie en meegenomen voor verhoor. VTM NIEUWS ontving rond 6.00 uur deze ochtend inderdaad verschillende berichten over een grootscheepse politieactie aan de Nieuwstraat in Brussel.

7.30 uur
Zes in- en uitgangen van metrostation Rogier werden gesloten na het bomalarm voor City2. Ook de Nieuwstraat, van het Rogierplein tot aan de Finisterraestraat was niet meer bereikbaar. Het verkeer op de Kruidtuinlaan was bijna de hele ochtend onderbroken.

8.00 uur
Premier Charles Michel vertrok even voor 8 uur naar het federale crisiscentrum. De eerste minister annuleerde op het allerlaatste moment zijn afspraak bij Bel RTL waar hij een uur lang live in gesprek zou gaan met luisteraars. Ook ministers van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Justitie Koen Geens zakten naar het crisiscentrum af.

Na afloop zei de premier dat “de situatie onder controle was. De veiligheidsdiensten blijven extreem waakzaam.” Het dreigingsniveau blijft op 3 en de veiligheidsmaatregelen blijven ongewijzigd, meldde het federale crisiscentrum na analyse.

9.00 uur
Rond 9.00 uur kwam het nieuws dat er geen springtuig gevonden was in de Nieuwstraat en dat het om een valse bommengordel ging. "De ontmijners hebben de persoon ontdaan van zijn gordel en hebben deze onderzocht. Na een eerste onderzoek bleek dat de gordel zout en koekjes bevatte”, aldus het parket. “Elke dreiging tot een ontploffing kon dan ook worden uitgesloten.” Dat is ook te zien op de foto van de bommengordel.

De veiligheidsperimeter rond het winkelcentrum City2 werd verkleind en stilaan opgeheven. Een deel van de winkels in de Nieuwstraat bleven gesloten tot de politie besliste dat ze hun deuren mochten openen. Het ging om winkels tussen het Rogierplein en de Blekerijstraat. Twee in- en uitgangen van het metrostation Rogier werden weer opengesteld.

10.30 uur
Rond 10.30 werd de veiligheidsperimeter in de Nieuwstraat volledig opgeheven en was de straat opnieuw toegankelijk voor voetgangers. Ook ontmijningsdienst DOVO verliet de plek. Verschillende winkels openden hun deuren. 

11.00 uur
Het parket van Brussel hield rond 11 uur een persconferentie waar het tekst en uitleg gaf over het incident en de opgepakte man. “J.B. werd aangehouden door de politie en werd meegenomen voor verhoor. Tijdens zijn eerste gesprek met de politie gaf de man informatie waarmee het voertuig waarin hij zou ontvoerd zijn, kon geïdentificeerd kon worden. Dat voertuig werd intussen aangetroffen in een straat in de gemeente Schaarbeek. De eigenaar zou verhoord moeten worden”, aldus nog het parket.

11.30 uur
Zeven van de acht toegangen van het metrostation Rogier zijn sinds 11.30 uur opnieuw open, zo meldt een woordvoerster van de MIVB. Nu blijft enkel nog de toegang via het Karel Rogierplein dicht, die al sinds het weekend is afgesloten "wegens veiligheidsredenen".

15.00 uur
Het parket communiceert dat de man intussen heeft bekend dat hij zijn hele verhaal verzonnen had. Het Brusselse gerecht voerde een huiszoeking uit bij de moeder van de verdachte en bij die huiszoeking trof de politie restanten aan van het materiaal dat gebruikt werd om de valse bommengordel, van koekjes en zout, te maken.

"Toen hij hiermee geconfronteerd werd, ging de verdachte over tot een bekentenis en gaf hij toe dat hij zijn ontvoering had verzonnen", zo meldt het Brusselse parket. "Wat het voertuig betreft waarmee hij ontvoerd zou zijn geweest, heeft de verdachte toegegeven dat hij op straat willekeurig een nummerplaat had gekozen. De bestuurder van dit voertuig, die aangehouden was, werd onmiddellijk vrijgelaten."

Het parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd wegens een vals bericht over het bestaan van een gevaar voor een aanslag en vraagt dat de man onder aanhoudingsbevel zou worden geplaatst. Ook wordt een psychiatrisch deskundigenonderzoek gevraagd.