Slakkeninvasie: dit doe je ertegen

De slijmige slakkenplaag. Het zou zomaar de titel van een album van Suske en Wiske kunnen zijn, maar het is wel degelijk realiteit. Door een zachte winter en een vochtige en warme lente zitten onze tuinen vol van de beestjes: dertig per vierkante meter. Voor moes- en siertuiniers een nachtmerrie: de slakken vreten alles kapot. Ze bestrijden lijkt dweilen met een open kraan, maar er zijn wel wat middeltjes die je kan toepassen.

De simpelste en meest effectieve truc: ga zelf op slakkenjacht. Gewapend met een zaklamp en een scherp voorwerp trek je ’s nachts je tuin in. Steek alle slakken die je vindt dood en laat ze liggen. Roofdieren zoals egels en vogels kunnen er dan nog van smullen.

Eet meer eieren. En vooral: spaar de eierschalen. Als je die verkruimelt en rond je planten legt, bescherm je die tegen slakken. Die houden namelijk niet van de scherpe randen en blijven uit de buurt. Bovendien geven de eierschalen extra voeding aan de grond. Hetzelfde kan je doen met schelpen, maar die verdwijnen niet na verloop van tijd en blijven in de grond zitten.

In hetzelfde rijtje horen ook schillen van gezouten pistachenoten thuis. De schillen vormen al een hindernis, het zout maakt dat ze helemaal wegblijven. En de schillen rotten uiteindelijk weg in de grond. Ook koffiegruis is een optie, maar dan heb je wel veel koffie nodig: minimaal een laag van vijf centimeter.

Strooi korrels. De makkelijkste oplossing, maar vaak ook de minst milieuvriendelijke. Koop daarom zeker ecologische slakkenkorrels, op basis van ferrisfosfaat. Pas op met andere korrels, die vaak giftig zijn voor andere dieren, zoals vogels, egels, honden en katten.

Moet er nog zand zijn? Ja, want ook dat helpt tegen slakken. Toch zeker scherp zand of rivierzand, daar kruipen ze niet graag over. Ga nu niet als een gek overal zand strooien, maar focus je op de planten die je absoluut wil beschermen.

Vecht met de natuur tegen de natuur. Probeer je tuin zo aangenaam mogelijk te maken voor natuurlijke vijanden van slakken. Egels, bepaalde vogels, kevers, kikkers en padden: zoek manieren om die beestjes naar je tuin te lokken. En kippen zijn dan weer goeie preventieve bestrijders: laat ze in de winter in je tuin de slakken en hun honderden eitjes verorberen.

Een variant hierop zijn de aaltjes. Die kan je kopen in gespecialiseerde winkels. Je vermengt de aaltjes met water en giet dat water uit over de grond. De aaltjes parasiteren slakken, en vreten ze als het ware vanbinnen uit kapot.

Ga naar de zee voor zeewier. Vooral voor moestuiniers is dit een dankbaar middel. Het zoutgehalte in het zeewier houdt de slakken weg, maar de plant gaat na een tijdje ook rotten in de grond en geeft zo extra voeding. 

En dan zijn er nog de klassiekers zoals de bierval of de halve meloen. Zet een schaaltje met bier in je tuin. Slakken worden gelokt door de geur en vallen erin. Uiteindelijk verdrinken ze. De schil van een halve meloen omgekeerd in je tuin zetten kan ook. De slakken zijn erop verlekkerd en kruipen in de schil. ’s Morgens blijven ze daar zitten, want het is er donker en vochtig. Zo heb je meteen meerdere slakken gevangen.