Dossier Aanslagen Brussel

Dit effect hebben aanslagen op België

Op 22 maart werd ons land opgeschrikt door aanslagen op de luchthaven in Zaventem en in het Brussels metrostation Maalbeek. Er vielen in totaal 35 doden. De aanslagen hebben op onze economie een zware impact die tot op vandaag nog voelbaar is. Dit is een kort overzicht van enkele sectoren:

Toerisme: 30% verlies
De horeca en de toeristische sector in Brussel kampt nog altijd met serieuze verliezen sinds de aanslagen. Het vrijetijdstoerisme kent een verlies van 30 % en het professionele toerisme kampt met een daling van 15 %. In de horeca is er een omzetverlies van 25 tot 30 %.

"We hebben de laatste maanden hard gewerkt achter de schermen om verschillende zomercampagnes te lanceren. Zo is er bijvoorbeeld net een campagne gelanceerd op TripAdvisor", vertelt Geert Cochez, CEO van visit.brussels. De grootste uitdaging in de zomer is de afname het professionele toerisme. "Het is ons objectief om het verlies beperkt te houden door het omzetverlies in het vrijetijdstoerisme naar 15 % terug te brengen. Dat de luchthaven van Zaventem weer op zijn oude capaciteit zit, moet daar ook toe bijdragen", aldus Cochez.

Over de veiligheid krijgen ze bij visit.brussels nog maar weinig vragen. "Veiligheid was vooral in de eerste weken na de aanslagen een issue. Op grote schaal speelt dat nu niet meer", stelt Cochez.

Luchthaven: terug operationeel
Drie maanden na de aanslagen die zware schade aanrichtten in de vertrekhal van Brussels Airport, is de luchthaven klaar voor de traditionele passagierspiek tijdens de zomermaanden. De prescreening verloopt vlot, alle luchtvaartmaatschappijen checken hun passagiers opnieuw in de vertrekhal, en bus- en treinstations zijn weer operationeel.

Bij touroperator Thomas Cook hebben de aanslagen een impact gehad op meer dan 70.000 klanten en meer dan 400 vluchten. Er werden meer dan 1.200 transfers ingelegd tussen Brussel en de luchthaven van Luik. Bij touroperator Jetair ging het om 105.450 passagiers en 754 vluchten. Jetair legde 1.147 transfers in tussen Brussel en de luchthaven van Oostende.

Openbaar vervoer: 1239 treinen geschrapt
Ook op het treinverkeer hadden de aanslagen een grote impact. Als gevolg van de maatregelen op politiebevel werden in totaal 1.239 treinen geschrapt en reden 2.265 treinen met in totaal 23.067 minuten vertraging, zo blijkt uit cijfers van de NMBS. Het treinverkeer naar het station onder de luchthaven van Zaventem kon op 22 april, exact één maand na de aanslagen, hernomen worden. Reizigers moesten tot 8 juni echter uitstappen in het 'oude' station, dat zich bevindt op hetzelfde perron als het nieuwe, maar wel een andere toegang heeft.

Het effect op het aantal treinreizigers naar de luchthaven bleef echter beperkt, blijkt uit nieuwe cijfers van de NMBS. "In de maand mei zat het aantal treinreizigers van en naar de luchthaven bijna opnieuw op het oude niveau, met ongeveer 96 procent in vergelijking met mei 2015", zegt woordvoerder Dimitri Temmerman.

Verzekeringen: 168 miljoen schade
Sinds de aanslagen is er bij de verzekeraars al voor 168 miljoen euro aan schade aangegeven. Dat is vernomen bij verzekeraarskoepel Assuralia. Die schade zal vergoed worden via het solidariteitsmechanisme TRIP (Terrorism Reinsurance and Insurance Pool).

Met TRIP worden de kosten van terreuraanslagen verdeeld tussen de deelnemende verzekeraars op basis van hun marktaandeel.