Was aanslag Brussel vorig jaar al gepland?

Waren de aanslagen in Brussel op 22 maart al gepland voor de aanslagen in Parijs in 2015? Tot nu toe werd aangenomen dat de aanslagen in ons land een reactie waren op de arrestatie van Salah Abdeslam. Maar op de computer van Youssef, de achtste verdachte terrorist, vonden speurders een bericht van oktober vorig jaar, waarin de aanslagen in Brussel worden aangekondigd. Dat schrijft De Morgen.

Mohamed Abrini, de 'man met het hoedje', verklaarde na zijn arrestatie dit jaar dat de plannen voor de aanslagen werden versneld na de arrestatie van Abdeslam. De terreurcel zou eigenlijk hebben willen toeslaan in Frankrijk maar uiteindelijk beslist hebben om het in Brussel te doen, verklaarde het federaal parket toen.

Maar volgens nieuwe informatie die gevonden werd op de computer van Youssef E.A., de achtste verdachte terrorist die afgelopen weekend werd opgepakt na een reeks huiszoekingen, lagen de plannen voor de aanslagen in ons land al klaar in oktober 2015, voor de aanslagen in Parijs op 13 november dus. "Eén van onze broeders zal op 22 maart 2016 tot de actie overgaan", staat in de boodschap te lezen.

Volgens informatie van La Dernière Heure pakten de speurders E.A. kort na de aanslagen al eens op, maar had hij een alibi. Hij zat op de dag van de aanslagen ziek thuis.