Asielcentra vol met doorweekte dieren

De opvangcentra voor dieren worden momenteel overspoeld door jonge dieren in nood. Dat komt door de zware regenval van de afgelopen weken. Dieren die een hol maken onder de grond verdrinken. En veel jonge vogels raken onderkoeld. In het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek brengen mensen dagelijks 40 nieuwe dieren binnen.

“Deze lente is verschrikkelijk voor onze natuur en onze dieren”, zegt Marijke Vangodtsnoven van het Natuurhelpcentrum, “Deze jongen die hebben geluk dat ze eigenlijk gevonden worden door de mensen en dat ze binnengebracht worden. Maar heel veel dieren worden niet meer gevonden en het is echt een heel slecht jaar.”

Wat moet je doen?
Het is niet alleen te nat en te koud voor de dieren, ze vinden ook moeilijk eten. Toch mag je niet zomaar elk jong dier oprapen.

“Die jonge vogels die uit het nest gekomen zijn, en nog niet kunnen vliegen... Als ze die vinden en die zijn volledig doorweekt en koud en nat, raden we aan van: neem die even binnen, probeer die wat te drogen. Wat tot rust te laten komen. En probeer die dan weer buiten te zetten als het niet meer regent. Want die ouders die zijn meestal in de buurt”, zegt Vangodtsnoven. Als de dieren rillen en hun ogen dicht hebben, breng je ze wel best naar een opvangcentrum.