“Klanten Optima krijgen geld snel terug”

Bijna alle klanten van de failliete bank Optima zullen snel hun geld terugkrijgen. Dat hebben de curatoren gezegd op een persconferentie. Tenminste toch wie minder dan 100.000 euro had staan, zij worden vergoed door het Garantiefonds. Enkele tientallen klanten hadden meer op hun rekening en het valt af te wachten of ze dat geld kunnen recupereren. Intussen zijn er wel al kandidaat overnemers. De 176 bedienden zijn ontslagen.

Optima Bank had dinsdagavond de boeken neergelegd bij de Gentse rechtbank van koophandel, nadat een doorstartscenario uitgesloten was. De rechtbank van koophandel controleerde na advies van de Nationale Bank de faillissementsvoorwaarden en woensdagvoormiddag werd het faillissement uitgesproken.

Garantiefonds
De curatoren doen een oproep aan de schuldeisers om zoveel mogelijk een dossier in te dienen via het Garantiefonds. Wie meer dan 100.000 euro op de rekeningen staan had, moet ook via de curatoren aangifte doen. "Het gaat om enkele tientallen personen die bedragen boven de 100.000 euro staan hadden, een zeer kleine minderheid dus", zei curator Defreyne.

Volgens het college van curatoren kan nog geen uitspraak gedaan worden over aansprakelijkheid of bestuurdersverantwoordelijkheid. "We zullen bij het parket verslag uitbrengen en eventuele misdrijven melden. Dat staat los van de strafrechtelijke initiatieven die al genomen zijn", zegt De Meyer. De onderzoeksrechter in Gent is een onderzoek gestart nadat de Nationale Bank gegevens overmaakte aan het Oost-Vlaamse parket.

Personeel ontslagen
Het personeel van Optima is ontslagen met ingang van 15 juni, melden de curatoren. "Enkele personeelsleden, niet veel, zullen opnieuw in dienst genomen worden om te begeleiden bij de afwikkeling van het faillissement. Uit de omvang van het sociaal passief kan een provisioneel dividend gaan naar de werknemers. Zij hebben het recht om het eerst aan de bak te komen. Zelfstandige agenten die zich zouden manifesteren als schijnzelfstandige zullen we niet aanvaarden. Dat zullen we alleen doen als de rechtbank zou beslissen dat het werknemers zijn." Het gaat om 176 personeelsleden en een 60-tal zelfstandigen.

Slapende rekeningen
"Het gros van de deposito's zijn slapende rekeningen uit de tijd van de Ethias Bank", aldus de curatoren. "Het gaat ook om mensen die al overleden zijn en voor wie er waarschijnlijk nooit meer aangifte van zal gebeuren", zei Defreyne. "Als het adressenbestand nog actueel is, zullen de mensen aangeschreven worden.

Optima heeft hen echter in het verleden al aangeschreven zonder resultaat." De personen moeten normaal gesproken binnen het jaar aangifte van schuldvordering doen. De houders van effecten en coupons moeten zich geen zorgen maken en kunnen volgens de curatoren die "binnen heel korte tijd" laten transfereren en omzetten.

De curatoren zullen de website www.faillissementoptimabank.eu opstarten voor meer informatie.