Dossier Aanslagen Brussel

Parket reconstrueert aanslag Maalbeek

Het gerecht reconstrueert in de Kazernenlaan in Etterbeek de aanslagen van Maalbeek met vijf verdachten van de aanslagen van 22 maart. Dat heeft Belga uit verschillende bronnen vernomen. Het gaat om Osama Krayem, de broers Smaïl en Ibrahim Farisi, Ali El Haddad Asufi en Bilal El Makhoukhi. Voor Krayem en El Makhoukhi is de reconstructie al afgelopen, rond 18.00 uur was het de beurt aan de derde van de vijf verdachten. Volgens de aanwezige politie zal de reconstructie niet voor 20.00 uur afgelopen zijn.

In een appartement in de Kazernenlaan bevond zich het safehouse van Khalid El Bakraoui en Osama Krayem. De twee terroristen vertrokken van daar richting Maalbeek waar El Bakraoui zich opblies. Krayem nam zijn rugzak met explosieven terug mee naar het appartement.

De politie heeft duidelijk geen risico's genomen bij de voorbereiding. Alle auto’s binnen de zone werden uitgebreid gecontroleerd en ook de civiele bescherming heeft hekken geplaatst met spandoeken om kijklustigen tegen te houden.

Explosieven
"De dag van de aanslagen is Osama Krayem van hier vertrokken samen met Khalid El Bakraoui richting de metro van Maalbeek", zegt VTM NIEUWS-journaliste Nathalie Dyck. "Ze zijn te voet vertrokken met rugzakken vol explosieven naar het dichtstbijzijnde metrostation Pétillant. Daarvoor moesten ze te voet langs de politiekazerne wandelen." Het appartement werd gehuurd door de broers Smaïl (32) en Ibrahim (28) Farisi. De bommen voor de aanslag in Maalbeek werden er gemaakt en na de aanslagen wisten de broers alle sporen.

Versies vergelijken
"Zowel de broers Farisi als Osama Krayem zijn aanwezig op de reconstructie, alsook een zekere Ali", aldus Dyck. "Hij is ongeveer tien dagen geleden opgepakt, maar niemand weet wat zijn rol eigenlijk precies is. De politie wil vandaag te weten komen wat er allemaal gebeurd is in het appartement, hoe de terroristen te werk gegaan zijn, hoe ze de bommen gemaakt hebben en waarom Osama Krayem dan toch terug gekeerd is. Bovendien wil men de versie van Krayem vergelijken met de versie van de broers Farisi en van de vierde man. Zo kan men zien of er gaten zijn in het verhaal."

Arrestaties
Osama Krayem werd begin april gearresteerd, op dezelfde dag dat ook Mohamed Abrini – de man met het hoedje – opgepakt werd. De speurders kwamen Krayem op een merkwaardige manier op het spoor. Hij zou in winkelcentrum City 2 in Brussel de sporttassen hebben gekocht die werden gebruikt tijdens de aanslagen in Brussel. Smaïl en Ibrahim Farisi werden enkele dagen later aangehouden op verdenking van terroristische activiteiten.