Akkoord vakbonden en directie bij Swissport

De vakbonden en de directie bij de bagageafhandelaar Swissport hebben vrijdagavond een akkoord bereikt. De directie verklaart zich daarin bereid om de personeelsbezetting te versterken. Dat is vernomen bij de vakbonden, die het voorstel "onmiddellijk" zullen verdedigen bij het personeel.

De arbeiders van de bagageafhandelaar Swissport op Brussels Airport hadden vrijdagvoormiddag het werk neergelegd uit protest tegen de hoge werkdruk. Er werd daarom op het paritair comité een verzoeningsvergadering opgestart. Even na 19 uur werd daarbij een akkoord bereikt. "Er zijn door de directie toezeggingen gedaan over de verlichting van de werkdruk. Het akkoord komt tegemoet aan de meeste vakbondseisen", zo zegt Frank Moreels van de socialistische vakbond BTB. Alle vakbonden hebben volgens hem dan ook ingestemd met het voorstel.

"Onze délégués gaan het voorstel nu voorleggen aan het personeel. Ze zullen het akkoord ook verdedigen", zo klinkt het nog. Wanneer de personeelsleden van Swissport instemmen met de tekst, zullen ze meteen weer aan het werk gaan.

Spontane staking
De spontane staking bij Swissport begon vanmorgen om 5 uur bij het personeel dat de vliegtuigen inlaadt (loading), en breidde zich vervolgens uit naar de 'cleaning'. Tegen de middag had ook het personeel dat de bagage controleert het werk neergelegd. Directie en vakbonden waren vandaag om 14u begonnen aan een verzoeningsvergadering om een oplossing te vinden voor het sociaal conflict.

Eerder vandaag liet Swissport al weten dat ze in juli extra personeel zouden voorzien. Het tijdelijk contract van 50 personeelsleden wordt opgetrokken en 75 jobstudenten worden aangeworven. De bagageafhandelaar wijst er ook op dat het sinds de aanslagen van 22 maart -toen de productie stilviel en tijdelijke contracten niet verlengd konden worden- in de maanden mei en juni reeds 42 tijdelijke medewerkers en 30 extra uitzendkrachten aanwierf en 72 tijdelijke contracten optrok. Net als in het verleden wil men door het werk te verdelen zoveel mogelijk mensen aan de slag houden, luidt het.

Vluchten beter plannen
De directie van Swissport dringt daarnaast bij Brussels Airport en bij luchtvaartmaatschappij Brussel Airlines aan om werk te maken van een betere planning van de vluchten "zodat extreme piekmomenten voorkomen worden". "Dit komt niet alleen de inzet van het personeel op een economisch en sociaal verantwoorde manier ten goede, maar vermijdt ook heel wat problemen met de transfer van passagiers en bagage. We hebben deze problematiek al meerdere malen onder de aandacht gebracht van de minister van Mobiliteit en het Directoraat-Generaal van de Luchtvaart (DGLV)", zegt het afhandelingsbedrijf.