Aanvaller commissaris voor rechtbank

Tanguy F., de man die tijdens de nationale betoging op 24 mei commissaris Pierre Vandersmissen neersloeg, moet vandaag voor de correctionele rechtbank van Brussel verschijnen. Hij moet zich onder meer verantwoorden voor gewapende weerspannigheid, het dragen van een als wapen gebruikt voorwerp en opzettelijke slagen en verwondingen. Volgens de wetgeving hangt hem voor die feiten een celstraf boven het hoofd.

Op videobeelden van de nationale betoging was te zien hoe commissaris Vandersmissen langs achter werd neergeslagen door een man in een rood T-shirt, waarna de commissaris ineenzakte en de aanvaller ervandoor ging. De commissaris liep een zware hoofdwonde op en werd naar het ziekenhuis overgebracht.

ABVV
Omdat de man een rood T-shirt droeg, vermoedde de politie al gauw dat het om een lid van de socialistische vakbond ABVV ging. Voorzitter Rudy De Leeuw haalde dan ook meteen uit naar de aanvaller. "Het is laf om iemand in de rug aan te vallen. Als mocht blijken dat deze persoon een lid is van de vakbond, zal die uitgesloten worden. Punt."

Zelf aangegeven
Nadat het Brusselse gerecht een opsporingsbericht had verspreid, bood de 43-jarige Tanguy F. zich aan bij de lokale politie in Ukkel. Vandaag moet hij zich verantwoorden voor gewapende weerspannigheid, het dragen van een als wapen gebruikt voorwerp en opzettelijke slagen en verwondingen met de arbeidsongeschiktheid van een persoon die de openbare macht vertegenwoordigt tot gevolg.

De man zelf beweerde dat hij geen wapen gebruikte en enkel met zijn vuist had geslagen. Maar dat werd al gauw tegengesproken door een wetsdokter, die stelde dat de verwondingen van de commissaris niet van een vuistslag kunnen komen. Volgens zijn advocaat liet Tanguy F. zich ook meeslepen door de sfeer van de staking, die zeer gewelddadig verliep.