Vrouwen cruciaal bij IS-propaganda

Bij de rekrutering van IS-strijders en de verspreiding van terroristische propaganda via de sociale netwerken spelen vooral de vrouwelijke gebruikers een belangrijke rol. Dat moet blijken uit een onderzoek van de universiteit van Miami. Het Amerikaans onderzoeksteam verzamelde over een periode van meer dan zes maanden data van het Russische sociale netwerk Vkontakte. 

Meer dan 100.000 leden wisselden op het Russische platform in 196 groepen islamistische inhoud uit en verspreidden IS-propaganda. Ongeveer 40 procent van de gebruikers gaf aan vrouwelijk te zijn. Niet enkel het grote aandeel van vrouwelijke gebruikers verraste de onderzoekers. De vrouwen hebben ook een bijzonder belangrijke rol bij de communicatie binnen de groep. Ze 'vernetwerken' gebruikers, die anders geen contact met elkaar zouden hebben. 

Vooral vrouwelijke gebruikers spelen dus een sleutelrol in de strijd tegen IS op de sociale netwerken. Om de verspreiding van IS-boodschappen tegen te gaan, moeten zij op emotioneel en intellectueel vlak bereikt en beïnvloed worden. Bovendien kan het geslacht in de toekomst een indicator zijn bij de identificatie van belangrijke personen binnen het IS-propagandanetwerk, aldus de onderzoekers. 

Het Russische netwerk Vkontakte is een belangrijk propagandamiddel voor de IS, nadat Facebook en Twitter de verspreiding van islamistische inhoud verboden hadden. 

Foto: Archief