Waar ging het fout bij Optima Bank?

Optima Bank werd gisteren officieel failliet verklaard, na een week onzekerheid. De bank had aangegeven van haar bankvergunning af te willen, waarop de Nationale Bank een inspectie was gestart. Dat onderzoek legde allerlei onregelmatigheden en mogelijke strafrechtelijke inbreuken bloot, waarna het lot van Optima al snel bezegeld werd: de rekeningen werden geblokkeerd, en het faillissement bleek onafwendbaar. Nu moet verder onderzoek uitmaken waar het fout ging bij Optima Bank.

Volgens VTM-journalist en financieel expert Paul D’Hoore was het genadeschot vorige week gegeven, toen de Nationale Bank de bankvergunning van Optima Bank introk. “Daarmee hebben ze de doodsteek gegeven. Een bank zonder bankvergunning kan nooit meer werken of rendabel zijn.”

“Maar wat we toen niet wisten, is dat er een lange voorgeschiedenis is van 2 jaar.” Optima maakte toen met de Nationale Bank de afspraak om de bank geleidelijk aan te ontmantelen, en geen geld meer uit het bedrijf te halen voor eigen profijt. “Die afspraak is geschonden. Juridisch zal het misschien wel in orde zijn, maar er is bij herhaling geld uit de bank gehaald”, aldus D’Hoore.

Topmannen in nauwe schoentjes
Hoofdaandeelhouder Jeroen Piqueur staat al sinds vorige week in het oog van de storm, want hij zou mede verantwoordelijk zijn voor de neergang van Optima Bank. Maar ook Luc Van den Bossche, voormalig spa-minister en vader van Freya Van den Bossche, zit in slechte papieren. Enkele dagen geleden stapte hij op als voorzitter van de raad van bestuur, en het is wellicht geen toeval dat dat gebeurde net wanneer de bankvergunning werd ingetrokken na een rapport over onregelmatigheden binnen het bedrijf.

“Als topman zat hij uiteraard in de raad van bestuur, en er bestaat zoiets als bestuurdersaansprakelijkheid”, zegt Paul D’Hoore daarover. “Dus je kan aansprakelijk gesteld worden voor de schade die veroorzaakt wordt. Dat is de taak van de curatoren, om te zoeken of dat aan de orde is. Er is natuurlijk ook een strafrechtelijke mogelijkheid. Als je inbreuken hebt begaan, dan moet het gerecht zijn werk doen.”