Proces-Aquino: 7 en 10 jaar cel voor hoofdbeklaagden

Op het drugsproces rond de familie Aquino in Hasselt zijn hoofdverdachte Raf Aquino en Nico Beckx veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk tien en zeven jaar. In de zaak staan 31 verdachten en zes firma's terecht voor het smokkelen van bijna drie ton cocaïne van Zuid-Amerika naar Europa. Met de uitspraak komt een einde aan een procedureslag die anderhalf jaar in beslag nam. 

Het proces was een van de grootste drugszaken in ons land en ging in september 2014 van start en was een ware procedureslag. Zo dienden de advocaten van de verdediging een klacht in tegen de speurders wegens illegale politiepraktijken. In augustus vorig jaar werd hoofdverdachte Silvio Aquino geliquideerd in Opglabbeek.

7 en 10 jaar cel
Hoofdverdachte Raf Aquino werd vanmiddag veroordeeld tot tien jaar cel voor vijf cocaïnetransporten. Ook Nico Beckx wordt veroordeeld voor vijf transporten en krijgt hiervoor zeven jaar. Tegen de twee hoofdverdachten was 15 en 14 jaar cel geëist. De rechtbank heeft de onmiddellijke aanhouding van de twee verdachten bevolen.

In de rechtszaal waren vandaag vijftien beklaagden aanwezig. Grote afwezigen zijn Mario Aquino, weduwe Silvia Liskova en havenkoppel Marinus Simons en Sabine Nestor die de aankomst van de drugscontainers coördineerden. Liskova kon sinds de moord op haar man het proces niet meer bijwonen. 

Grootschalige actie
De verdachten werden eind mei 2013 tijdens een grootschalige actie gearresteerd. Maar door allerlei procedureslagen duurde het anderhalf jaar eer het proces, sinds de start begin september 2014, volledig afgehandeld was. Een batterij aan advocaten had opschudding veroorzaakt door de rol van een zogenaamde informant, in hun ogen een burgerinfiltrant, serieus op de korrel te nemen.

Milde straffen
“Het openbaar ministerie had de maximumstraf geëist voor Raf Aquino, maar hij komt er vanaf met tien jaar cel. Nico Beckx moet voor zeven jaar de cel in, ook minder dan oorspronkelijk geëist”, zegt VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes. “Dat zijn redelijk milde straffen. Het zullen vooral de boetes en verbeurdverklaringen zijn die pijn doen. Van de hoofdverdachten wordt acht miljoen euro teruggevorderd.”

Hoger beroep
Advocaat Sven Mary was lange tijd advocaat van Silvio Aquino, die in augustus 2015 geliquideerd werd. Zijn andere cliënte, de vrouw van Silvio, krijgt één jaar cel met uitstel. “Mijn taak zit er dus op”, aldus Mary. “Toch zou het me niet verbazen als het openbaar ministerie hoger beroep aantekent, want zij hadden toch hogere straffen geëist.”