Aquino's kennen vandaag hun straf

In de correctionele rechtbank van Hasselt wordt vandaag uitspraak gedaan in het proces rond de Maasmechelse drugsfamilie Aquino. In de zaak staan 31 verdachten en zes firma's terecht voor het smokkelen van bijna drie ton cocaïne van Zuid-Amerika naar Europa.

Het proces, een van de grootste drugszaken in ons land, ging in september 2014 van start en was een echte procedureslag. Zo dienden de advocaten van de verdediging een klacht in tegen de speurders wegens illegale politiepraktijken. In augustus vorig jaar werd hoofdverdachte Silvio Aquino geliquideerd in Opglabbeek. 

15 beklaagden aanwezig
In de rechtszaal zijn vandaag vijftien beklaagden aanwezig. Grote afwezigen zijn Mario Aquino, weduwe Silvia Liskova en havenkoppel Marinus Simons en Sabine Nestor die de aankomst van de drugscontainers coördineerden. Liskova kon sinds de moord op haar man het proces niet meer bijwonen. 

Tegen hoofdverdachten Raf Aquino en Nico Becks is 15 en 14 jaar cel geëist. De rechtbank heeft beslist dat er vandaag geen getuigen zullen worden gehoord.

Grootschalige actie
De verdachten werden eind mei 2013 tijdens een grootschalige actie gearresteerd. Maar door allerlei procedureslagen duurde het anderhalf jaar eer het proces, sinds de start begin september 2014, volledig afgehandeld was. Een batterij aan advocaten had opschudding veroorzaakt door de rol van een zogenaamde informant, in hun ogen een burgerinfiltrant, serieus op de korrel te nemen.