Dubieuze transacties bij Optima Bank

Kort nadat bekend was geraakt dat Optima Bank door de Nationale Bank onder curatele was geplaatst en haar bankvergunning zou moeten inleveren, hebben enkele directieleden van de bank nog snel bepaalde verrichtingen willen doen op dinsdagavond 7 juni.

Enkele Optimaklanten werden 's nachts ook wakker gebeld en aangespoord nog snel het geld van hun rekeningen te halen. Dat heeft de speciaal commissaris vastgesteld die door de Nationale Bank al op 13 mei was aangesteld om toezicht te houden op de gang van zaken bij Optima Bank. Hij heeft de Nationale Bank van zijn vaststellingen op de hoogte gebracht.

Betalingen
De pogingen om vlug nog geld van de rekeningen bij Optima Bank te versassen - de bank heeft geen kantoren maar werkt met een internetplatform - was voor de Nationale Bank de reden op om woensdagmiddag 8 juni alle rekeningen bij Optima Bank te blokkeren.

Er zijn de jongste weken nog wel meer pogingen geweest om in extremis nog geld uit Optima Bank weg te sluizen. De speciaal commissaris, die zijn toestemming moet geven voor alle betalingen, kreeg op 3 juni de vraag enkele betalingen aan een paar leveranciers goed te keuren. Na controle bleek het vooral te gaan om vennootschappen van directieleden van Optima.

Immo-afdeling
De zaak rond Optima lijkt steeds diepere gronden te krijgen en de vraag rijst nu hoe ver de armen van de zaak strekken en of er nog lijken uit de kast zullen vallen. Binnen de Optima-groep zit ook een heuse immo-afdeling. Komt die nu ook in gevaar? "De curator, die na het faillissement werd aangesteld, zal eerst zijn werk moeten doen. Het zou kunnen dat de immo-afdeling tientallen miljoenen heeft geleend bij de bank en in dat geval zou ook die poot van de Optima-groep in gevaar kunnen geraken." Dat zegt financieel expert Paul D'Hoore.

Bekijk ook: