Deze libel zag je wellicht 'nog' niet

In het natuurgebied De Maten in Diepenbeek is voor het eerst in ons land een oostelijke witsnuitlibel gezien. Het gaat wellicht om een zwervend exemplaar en mogelijk duiken er ook elders nog oostelijke witsnuitlibellen op, meldt Natuurpunt

Het was een vrijwilliger van Natuurpunt die het mannetje opmerkte en op basis van een foto de soort op naam bracht. De oostelijke witsnuitlibel is een vrij donkere en weinig gekleurde witsnuitlibel. De soort komt in Europa vooral voor in landen rond de Baltische Zee, maar ook in de Alpen en de Landes in Frankrijk en in Nederland op de grens tussen Friesland, Drenthe en Groningen.

"We vermoeden dat de oostelijke witsnuitlibel België heeft weten te bereiken samen met andere witsnuitlibellen", verduidelijkt Jorg Lambrechts (Natuurpunt). "De eerste tien dagen van juni werden immers op heel wat nieuwe plaatsen ook gevlekte witsnuitlibellen gezien, en op de bekende locaties zijn de aantallen veel hoger dan de laatste jaren. Deze sterke toename van de gevlekte witsnuitlibel werd ook waargenomen in het zuiden van Nederland en op verschillende plaatsen in het westen van Duitsland."

Natuurpunt vermoedt een influx van witsnuitlibellen, zoals in 2012, van dieren uit het noordoosten van Duitsland of Polen. "En deze keer zijn er vermoedelijk ook oostelijke witsnuiten mee gekomen. De maand mei was daar heel droog en warm, waardoor zich grote populatie-aantallen konden opbouwen. Dit, gecombineerd met het uitdrogen van hun voortplantingsplaatsen en de aanvoer van warme lucht uit het oosten, is wellicht de verklaring voor zowel de hogere aantallen gevlekte witsnuitlibel als de eerste waarneming van de oostelijke witsnuit in België."

De bijzondere waarnemingen brengt het totaal aantal libellensoorten in ons land op 71 en het gaat over het algemeen goed met libellen in België, zegt Natuurpunt nog.