Deze mail over dreiging kreeg politie

Verschillende politiezones in ons land hebben een mail ontvangen waarin heel duidelijk een nieuwe terreurdreiging omschreven staat. Er zou een groep gewapende Syriëstrijders op weg zijn naar ons land en van plan zijn om nieuwe aanslagen te plegen. VTM NIEUWS kreeg de mail in handen van een anonieme bron. Om evidente redenen tonen we enkel de inhoud van de mail.

Dit is de letterlijke mail:
Verscheidene strijders zouden 1 ½ week geleden Syrië verlaten hebben om naar Europa af te zakken per boot, via Turkije en Griekenland, zonder paspoort. Deze personen zouden zich in twee groepen opsplitsen. De ene groep zou richting België gaan en de andere Frankrijk. Ze zouden per groep van twee personen aanslagen willen plegen op verschillende plaatsen waaronder de City2, een Mc Donald’s en een commissariaat. Nog altijd volgens de verkregen informatie, zouden deze personen reeds over de nodige bewapening beschikken en zou de actie imminent zijn.

Dreigingsniveau blijft op 3
Het OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging analyseert, heeft ondanks de dreiging beslist dat het terreurniveau in ons land voorlopig toch op drie blijft. Het OCAD zegt dat het om "niet gecontextualiseerde informatie gaat die als zodanig geen directe invloed heeft op het actuele dreigingsniveau." 

"Volgens het OCAD gaat het om losse informatie uit één enkele bron", zegt VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes. "Ze krijgen zo'n honderd berichten per dag. Het is de taak van het OCAD om die info te verifiëren en op zoek te gaan naar bevestiging. Zolang die info niet bevestigd is, wil het OCAD het dreigingsniveau ook niet verhogen. De gebeurtenissen in Orlando en in Parijs lijken voorlopig dus geen weerslag te hebben op een concrete terreurdreiging in ons land."

Dreigingsniveau 3 betekent dat de dreiging "ernstig, mogelijk en waarschijnlijk" is.

Geloofwaardigheid
Volgens Paul Van Tigchelt, hoofd van het OCAD, komt er dagelijks heel veel informatie binnen. “Het is aan ons om die informatie te analyseren en de geloofwaardigheid na te gaan.” Toch is deze informatie heel concreet, er wordt gesproken over een winkelcentrum, een hamburgerrestaurant en andere plaatsen. “Het OCAD houdt met meerdere factoren rekening om te bepalen of de informatie geloofwaardig is en iets concreet bedreigd wordt”, zegt Van Tigchelt daarover.