Nooit meer kamperen aan schoolpoort?

De Vlaamse meerderheidspartijen leggen de laatste hand aan een centraal aanmeldingssysteem voor inschrijvingen op school. N-VA, CD&V en Open Vld willen op die manier een einde maken aan kampeertaferelen voor de schoolpoort. 

Ondanks een daling tegenover vorig schooljaar, is er nog steeds sprake van 21.766 inschrijvingen die niet tot een effectieve start leiden. Om hoeveel leerlingen het gaat, is onduidelijk. Zo telt een leerling die in vijf scholen is ingeschreven en in vier scholen is geweigerd, vier keer mee. Het capaciteitsprobleem in het onderwijs zet ouders er ook toe aan hun kind in meerdere scholen in te schrijven zodat ze zeker zijn van een plekje.

'Einde inschrijvingscarrousel'
De Vlaamse meerderheidspartijen willen een einde maken aan die 'inschrijvingscarrousel' door een systeem voor heel Vlaanderen op te zetten. Dat moet ook een einde maken aan kamperen voor de schoolpoort. Voor de inschrijvingen van dit schooljaar werd nog voor minstens 78 scholen in 43 gemeenten gekampeerd.

Het hoge aantal geweigerde inschrijvingen bewijst de nood aan een centraal aanmeldingssysteem voor Vlaanderen, vindt Vlaams parlementslid Jo De Ro, die samen met Kathleen Helsen (CD&V) en Kris Van Dijck (N-VA) aan nieuwe regels voor het inschrijvingsbeleid werken. Ze willen de regels vereenvoudigen en de vrije schoolkeuze versterken. De praktische aanpak moet nog worden uitgeklaard.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) laat de beslissing over aan het Vlaams parlement. Ze heeft haar administratie de opdracht gegeven zo'n centraal systeem te onderzoeken.