Dossier Terreurdreiging

Nieuwe terreurcel op weg naar ons land?

De afdeling Terro van de federale politie heeft informatie onderschept waaruit blijkt dat anderhalve week geleden een groep gewapende Syriëstrijders naar Europa is vertrokken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Het kabinet van Jambon bevestigt aan VTM NIEUWS dat er informatie in die zin is binnengekomen, maar zegt dat het om zeer ruwe informatie gaat. 

Volgens Het Laatste Nieuws worden er drie doelwitten in ons land genoemd: een Brussels winkelcentrum, een fastfoodrestaurant en een politiecommissariaat. Dat wil het kabinet van Jambon niet bevestigen, maar het zegt wel dat de informatie op dit moment geen enkele dreiging bevat voor het OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging analyseert. 

Het OCAD stelt dat het om een "niet gecontextualiseerde informatie gaat die als zodanig geen directe invloed heeft op het actuele dreigingsniveau." Het niveau in ons land blijft voorlopig op drie, dat is het op één na hoogste niveau.  Dreigingsniveau 3 betekent dat de dreiging "ernstig, mogelijk en waarschijnlijk" is. "Maar er is geen specifieke informatie die wijst op een imminente dreiging", zo valt te horen bij de Franstalige woordvoerder van het Crisiscentrum.

"De talrijke op het OCAD beschikbare informaties worden met de partnerdiensten geanalyseerd en gecontextualiseerd, onder meer de geloofwaardigheid wordt nagegaan. Het is op basis van zulke geanyalseerde en gecontextualiseerde inlichtingen dat het dreigingsniveau wordt bepaald. De informatie waarvan in bepaalde media sprake, is een niet gecontextualiseerde informatie en heeft dus als zodanig geen directe invloed op het actuele dreigingsniveau", laat het OCAD nog weten.