Total neemt Lampiris over

De Franse energiegroep Total neemt Lampiris, de grootste onafhankelijke Belgische energieleverancier, volledig over. Een overnamebedrag werd niet vrijgegeven. De bedrijven benadrukken dat er geen jobs verloren zullen gaan, en dat de overname geen impact zal hebben op de contracten van Lampiris en Total. 

De overname moet wel nog worden goedgekeurd door de betrokken autoriteiten. Lampiris, opgericht in 2003 door Bruno Venanzi - vandaag voorzitter van voetbalclub Standard Luik - en Bruno Vanderschueren, is een onafhankelijke leverancier van elektriciteit en gas met ongeveer 850.000 klanten in België. Het is ook actief in Frankrijk. Lampiris is vandaag de nummer drie op de Belgische residentiële energiemarkt, na Engie Electrabel en EDF Luminus. 

Met de overname van Lampiris wordt oliereus Total nu ook actief in de verkoop van elektriciteit en aardgas. Het Franse concern is al geruime tijd bezig om de strategie te verruimen van olie en gas naar hernieuwbare energie en elektriciteit. De overname door Total "bleek het beste scenario voor Lampiris om verder te groeien", aldus een woordvoerder van de energieleverancier.