17-jarige 9 jaar in cel voor "beestachtige" overval

Een 17-jarige jongen die twee dagen voor de geboorte van zijn dochter een 92-jarige vrouw op "beestachtige" wijze heeft bestolen en geslagen in Gent, is veroordeeld tot 9 jaar effectieve gevangenisstraf. Dat heeft de bijzondere jeugdkamer van de Gentse correctionele rechtbank beslist. Een tweede 17-jarige mededader kreeg dezelfde straf.

Een derde 21-jarige mededader werd al eerder veroordeeld tot acht jaar cel maar volgens de aanklager hadden de uithandengegeven minderjarigen het grootste aandeel. De feiten gebeurden op 3 november 2015 in het begijnhof in de Gentse deelgemeente Sint-Amandsberg, waar de 92-jarige vrouw zelfstandig woonde. 

"Mijn cliënte heeft nodeloos geweld moeten ondergaan voor een buit van een paar honderd euro", pleitte de advocaat van de vrouw bij de behandeling van de zaak. "De verdachten begonnen onmiddellijk op haar te slaan. Ze verweerde zich en ze werd met een schaar bedreigd om haar het zwijgen op te leggen. Toen ze gekneveld op de grond lag, heeft de minderjarige met de achterkant van zijn zool op het hoofd van de vrouw gestampt. De jongen is na de feiten naar de kapper geweest, maar mijn cliënte moest maanden revalideren in een woon- en verzorgcentrum." 

Ouders aansprakelijk
De twee minderjarige verdachten kregen elk 9 jaar cel. De ouders van de jongeren deden volgens de rechtbank aan "pedagogische verwenning" en werden burgerrechtelijk aansprakelijk gesteld.

Foto: Archief